V zvezi z ravnanjem zdajšnjega namestnika direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije Branka Cvelbarja komisija ugotavlja, da je šlo pri distribuciji dveh pisem za utemeljeni sum kršitve zakona o tajnih podatkih in zakona o Sova.

Cvelbar o tajnem fondu pisal Bajuku in Virantu

Zadeva se nanaša na pismi ministroma za javno upravo in finance, Gregorju Virantu in Andreju Bajuku, v katerih naj bi Cvelbar lani jeseni opozoril na domnevno nenamensko porabo tajnega fonda Sove in organizacijske zadeve. Pismi naj bi bili sicer po medijskih poročilih glavni povod, da je vlada ustanovila posebno skupino za nadzor Sove.

Kumer: Vlada ne spoštuje parlamentarnega nadzora

Nadzorna komisija je na današnji za javnost zaprti seji sprejela poročilo o izvajanju nadzora v Sovi od 1. marca dalje. Ob tem so člani komisije sprejeli več sklepov, med drugim vladi očitajo nespoštovanje parlamentarnega nadzora, je po seji pojasnil podpredsednik komisije Dušan Kumer.

Hajdinjak: Vlada ni nikoli razkrivala tajnih podatkov Sove

Vlada in delovna skupina sta javnosti sporočali zgolj nepravilnosti, ki so se dogajale v Sovi. Nista pa nikoli razkrivali podatkov ali ogrožali slovenske nacionalne varnosti. To bi bilo namreč nesprejemljivo in kaznivo," je po seji vlade poudaril njen tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak.

Vlada danes o Sovi ni razpravljala

Vlada danes ni razpravljala o Sovi, "niti formalno niti neformalno", je Hajdinjak odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je vlada danes morebiti razpravljala o zadnjih razkritjih v Sovi in o razkritju tajne lokacije nemške tajne službe v Ljubljani.