V času od 21. julija 2004 do 29. junija 2005 je SOVA za ustanovitev in delovanje podjetja izplačala 10,9 milijona tolarjev, je danes na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za pravosodje in predsednik vladne delovne skupine Lovro Šturm.

Vlada je danes vse nekdanje direktorje SOVA razvezala molčečnosti. Razveza velja za razgovore s člani posebne delovne skupine vlade, je pojasnil Šturm, ki je danes predstavil tretje vmesno poročilo vladne delovne skupine za oceno dela SOVA na področju financ.

Agencija v veljavni zakonodaji nima pravne podlage za ustanovitev ali soustanovitev podjetja v Sloveniji, je ob tem opozoril Šturm. To presega njena pooblastila v zakonu o SOVA, še posebej zato, ker je bilo ustanovljeno v Sloveniji in so bili uporabniki njegovih storitev pretežno slovenski državljani, česar bi se moralo tedanje vodstvo agencije zavedati.

Agencija je v dveh letih v podjetje vložila skoraj polovico enoletnih sredstev črnega fonda, kar kaže na pomen, ki ga je agencija pripisovala temu projektu. O tem nikoli ni poročala vladi, niti ni zavarovala vloženih finančni sredstev ali ukrenila kar koli, da bi sredstva dobila nazaj, je izpostavil Šturm.

Vlada je tako SOVA naložila, da nemudoma izpelje vse potrebne postopke za zavarovanje sredstev, vloženih v podjetje, in njihovo vrnitev. Poleg tega so poročilo z ugotovitvami posredovali tudi na vrhovno državno tožilstvo z zaprosilom po proučitvi morebitne individualne odgovornosti posameznikov v zvezi s sumom nezakonite dejavnosti SOVA in v zvezi s sumom pridobitve protipravne premoženjske koristi posameznikov.

SOVA je 19. aprila 2004 odprla poseben projekt, s katerim je načrtovala faze ustanovitve posebnega podjetja, nakupa telekomunikacijske opreme, organizacije in programske postavitve telekomunikacijske opreme in operativno uporabo. Tako si je želela zagotoviti direkten dostop do informacijske hrbtenice podjetja. Agencija je načrtovala, da si tako zagotovi komunikacijsko neodvisen dostop do interneta in različnih servisov, ki so vsebina internetne ponudbe. Zato je načrtovala postavitev več strežnikov, ki bi bili sposobni nuditi spletno gostovanje, je pojasnil Šturm.

Agencija je v nepodpisanem in neodobrenem dokumentu o ustanovitvi podjetja zapisala, da je treba izkoristiti vse možnosti, ki iz tega izhajajo. Čeprav projekt nikoli ni bil odobren in podpisan s strani vodstva agencije, se je začel izvajati in financirati, je še opozoril minister. Na vprašanje, ali je delovna skupina na agenciji našla kako dokumentacijo, ki bi pojasnila, zakaj so podjetje kasneje prenesli na ženo bivšega zaposlenega SOVA, je Šturm pojasnil, da delovna skupina ni našla nikakršne dokumentacije, ki bi ponudila odgovor na to vprašanje.

Tedanji direktor agencije Iztok Podbregar je po navedbah Šturma dan potem, ko je agencija odprla ta projekt, za začetne stroške za delovanje podjetja odobril nakazilo v višini 2,375 milijonov tolarjev, poleg tega pa še dodatna mesečna sredstva v višini 350.000 tolarjev za delovanje podjetja.

Oktobra istega leta je odobril dodatna sredstva v višini 1,7 milijona tolarjev, poleg tega pa so nakazila za tekoče stroške povišali na 400.000 tolarjev mesečno. Do konca junija 2005 je tako SOVA iz črnega fonda skupno izplačala za 10,926 milijona tolarjev gotovine za ta projekt, je navedel minister.

Minister o namenih ustanovitve tega podjetja ni želel špekulirati; po njegovih besedah bi ta odgovor lahko podal Podbregar, če bi se kdaj udeležil sestanka z delovno skupino. Dodal je še, da v delovnih skupini doslej niso našli dokumentov, ki bi pričali o tem, da je podjetje dejansko delalo za SOVA. Na vprašanje, kaj naj bi podjetje delalo za SOVA, je Šturm odgovoril z vprašanjem: "Če naj ne bi nič delala za agencijo, zakaj je SOVA dala toliko denarja za to podjetje?"

Glede izjav v medijih, ki jih je v minulih dneh podal premier Janez Janša, in sicer da je SOVA prisluškovala slovenskim državljanom, je Šturm dejal le, da "na tem segmentu dela SOVA še niso izdelali nobenega poročila". Sam lahko poroča le o ugotovitvah, ki izhajajo iz ugotovitev delovne skupine, druge stvari pa so "še v fazi preverjanja", je dejal Šturm, ki podrobneje ni želel komentirati, kaj še preiskuje delovna skupina.