"Lani so bili rezultati slabi, letos bodo še slabši. Cene žita so zaradi slabe lanske letine poskočile, dražja je bila elektrika," je pojasnil in dodal, da vseh stroškov ni mogoče prenesti na potrošnika. Še posebno po uvedbi evra je pozornost javnosti veliko bolj usmerjena v spreminjanje cen. Pekarne za zdaj iščejo notranje rezerve, po vsej verjetnosti pa bodo cene dvignili takoj, ko bo to mogoče.

"Cen ne bi bilo treba dvigovati, če bi trgovci zmanjšali količino vrnjenega kruha. Dokler bodo trgovci želeli imeti pol ure pred zaprtjem trgovine polne police kruha in bodo potrošniki pripravljeni plačevati ta luksuz, bo tako," meni Plankar. Trgovine vrnejo okoli 14 odstotkov kruha, to breme pa se prenese izključno na dobavitelja. Poleg tega si trgovci odrežejo velik kos pogače tudi pri rabatih, saj so ti po mnenju več sogovornikov dosegli zgornjo mejo. Trgovski rabati se namreč po naših informacijah gibljejo med 45 in 60 odstotki, odvisno od količine letne dobave in ponudbe. Kot rečeno, pa ta delež vključuje tudi vračilo neprodanega kruha.

Še en udarec, ki ga bodo predvidoma že jeseni občutile večinoma večje pekarne, pa je začetek delovanja Sparove pekarne. Kruh iz lastne pekarne naj bi sčasoma zasedel okoli 85 odstotkov vse Sparove ponudbe kruha in pekovskih izdelkov. Preostalih 15 odstotkov bodo še naprej predstavljali izdelki drugih pekov, s katerimi Spar sodeluje. Sekretarka v Združenju za živilsko industrijo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Tatjana Zagorc ocenjuje, da bo odprtje imelo večji vpliv predvsem na velike in srednje velike Sparove dobavitelje.

Štefan Plankar tako napoveduje, da se jim bo prodaja na leto znižala za okoli četrtino. "Na to smo pripravljeni in bomo poskušali izpad nadomestiti s povečanjem prodaje v Mercatorju, ki je naš lastnik, in z večjim izvozom zamrznjenih izdelkov, predvsem na Hrvaško," je pojasnil Plankar. Prodaja zamrznjenih polizdelkov se namreč povečuje, saj v vse več trgovinah določene izdelke pečejo sami.

Znižanje prodaje pričakujejo tudi v Žitu in štirih hčerinskih družbah, ki sodelujejo s Sparom, a natančnejših podatkov ne želijo razkriti. Prav tako kot tudi ne načinov, na katere nameravajo nadomestiti delni izpad prodaje kruha, pekovskih izdelkov, slaščic in domačih piškotov. Za manjšo Pekarno Laknar odprtje pekarne ne prestavlja velike izgube, saj s svojimi izdelki zalagajo predvsem manjše Sparove trgovine v okolici Hrastnika. V Sparu prodajo okoli petino svoje proizvodnje.

tina.cadez@dnevnik.si