LONDON (Od našega dopisnika) - Britanski laburisti preživljajo resno krizo zaradi pričakovane polomije na včerajšnjem volilnem superčetrtku, pred katerim je premier Tony Blair namignil, da bo, ko bo zapustil premierski položaj, odstopil tudi kot poslanec volilnega okrožja Sedgefield, kar je že vse od leta 1983.

Volilni dan se je začel v znamenju še dveh zelo odmevnih udarcev, ki so jih Blair in vladajoči laburisti dobili zaradi Iraka. Bila sta toliko bolj boleča, ker na Otoku ne poznajo volilnega molka in lahko politiki zato tudi na volilni dan nadaljujejo kampanjo. Nekdanji Blairov obrambni minister Geoff Hoon je dejal, da je v Iraku po invaziji zavladala anarhija, ker Tony Blair in ameriški predsednik George Bush nista imela načrta za povojni Irak.

Degradiranec se maščuje

Hoon, ki ga je Blair pred letom dni degradiral iz obrambnega ministra v sekretarja za Evropo, je v pogovoru za Guardian nanizal "njune napake, ki so povzročile sektaško prelivanje krvi v Iraku v preteklih štirih letih". Ne on ne drugi ministri niso mogli vplivati na ključne ljudi, posebno ne na ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja, ki naj bi imel glavno besedo. Kljub posebnim odnosom med ZDA in Britanijo, ki jih je poudarjal Blair, so ti imeli zelo majhno politično težo v Washingtonu. Britanska vlada ni mogla preprečiti odločitve ZDA, da razpustijo iraško armado in iz državne uprave odstranijo člane vladajoče stranke Sadama Huseina. To je bila katastrofalna odločitev, ker je omogočila Sadamovim ljudem, da so se povezali z Al Kaido in sunitskimi uporniki.

ZDA in Britanija morata priznati poraz v Iraku

Upokojeni britanski general Michael Rose, ki je bil med drugim poveljnik silo Združenih narodov v Bosni, je medtem dejal, da "iraški uporniki upravičeno poskušajo prisiliti ameriško vojsko k umiku iz države". Pa ne samo to. Dejal je, da morata ZDA in Britanija priznati poraz in končati brezupno vojno v Iraku. "Iraški uporniki se ne bodo vdali. Nekatera od njihovih strahotnih dejanj so neopravičljiva, vendar razumem, zakaj se upirajo," je Rose povečal Blairove težave pred volilnim superčetrtkom v pogovoru za BBC. Rose tudi pravi, da se katastrofe, napovedane po priznanju britanskega poraza v Severni Ameriki, niso nikoli zgodile. "Tudi katastrofe, napovedane po koncu vietnamske vojne, se niso godile. Enako bo tudi, ko bomo zapustili Irak," je prepričal general Rose na predvečer lokalnih volitev v Angliji, Walesu in Škotski in volilce, ki naj bi odločali na podlagi lokalnih tem, pa v glavnem ne, spomnil na zelo Blairovo odločitev za iraško vojno, ki danes velja za eno največjih, če ne celo največjo britansko zunanjepolitično polomijo.

Urnik Blairovega odhoda

Konservativci volilce prepričujejo, da imajo ne samo zadnjo priložnost, da volijo proti Blairu, ampak tudi prvo priložnost, da volijo proti Brownu, vse glasneje pa (zaradi bližnje primopredaje med njima) zahtevajo tudi predčasne volitve. Še letos. V Blairovem volilnem okrožju Sedgefield bodo predčasne oziroma nadomestne volitve še letos, saj se je odločil odstopiti tudi kot poslanec. Prvič je bil izvoljen leta 1983 in njegov sedež je varen za laburiste, saj ga je tudi na zadnjih volitvah osvojil s celo 18.000 glasovi večine. Umik iz parlamenta naj bi napovedal 11. maja, med zdaj napovedanim obiskom Sedgefielda, kar potrjuje, da bo 9. ali 10. maja res sporočil svoj odstop s premierskega položaja.