Davčna uprava (Durs) je tudi sicer lahko zadovoljna z rezultati naše tokratne javnomnenjske ankete Vox populi. Anketa je namreč pokazala, da Durs uživa med ljudmi visoko stopnjo zaupanja: 67,9 odstotka ljudi je prepričanih, da davkarija korektno opravlja svoje delo, 23,6 odstotka polnoletnih državljanov pa davkarjem ne zaupa, da so pri svojem delu korektni. Nadpovprečno visok delež nezaupljivih smo opazili med pripadniki starejše generacije (nad 60 let), ljudmi s srednjo izobrazbo, Ljubljančani in Mariborčani.

Po anketnih podatkih je v konflikt z davkarijo doslej prišlo 13,9 odstotka državljanov, 86,1 odstotka državljanov pa z davčno upravo še ni imelo slabih (torej konfliktnih) izkušenj.

Ker najbolj zanimivega vprašanja, ali so anketiranci kot davčni zavezanci že zagrešili kakšen davčni prestopek, ni bilo smiselno postavljati, smo udeležence javnomnenjske ankete vprašali po oceni, kako državljani izpolnjujejo svoje davčne obveznosti. Presenetilo nas je visoko, dvetretjinsko prepričanje respondentov, da nekateri državljani izigravajo davčne predpise in goljufajo. Demografska križanja so pokazala, da je ta ocena najbolj pogosta med pripadniki najstarejše generacije.