Račana so v bolnišnici obiskali predsednik države Stipe Mesić, njegovi strankarski kolegi, ves čas pa je ob njegovi postelji zbrana najožja družina. To je že drugo naglo poslabšanje njegovega zdravja v nekaj zadnjih dneh in nekateri hrvaški mediji so že včeraj sporočili, da je umrl, vendar so to bolnišnični viri zanikali.

Obisk predsednika Mesića

"Zares je v težkem stanju. K zavesti pa je prišel po tistem, ko ga je žena vprašala: 'Ali poznaš prijatelja?'" je po obisku težko bolnega Račana v zagrebški bolnišnici Rebro dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić. Račan naj bi odprl oči in ga vprašal: "Stipe, kako si?" Po Mesićevih besedah naj bi Račan občasno izgubljal zavest, stanje je kritično. Mesić je potem obiskal tudi prostore stranke SDP, kjer so se ves dan pripravljali na žalostno novico. Račanovim strankarskim kolegom je povedal o svojem obisku Račana v bolnišnici.

Vest o bliskovitem poslabšanju Račanovega zdravja je komentiral tudi hrvaški premier Ivo Sanader. "Z zaskrbljenostjo spremljamo Račanovo bolezen. Tudi jaz sem slišal novico o poslabšanju njegovega stanja. Zaradi tega mi je zelo žal. Kot človeku in kot politiku mu želim vse najboljše. Govorimo o osebi, ki je imela v zadnjih 15 letih velik vpliv v hrvaški politiki," je dejal Sanader.

Obisk strankarskih kolegov

Račana so popoldne v bolnišnici obiskali tudi najvišji politiki iz stranke SDP in njegovi dolgoletni prijatelji: Željka Antunović, Igor Dragovan, Milanka Opačić, Tonino Picula. Po odhodu iz bolnišnice niso želeli dajati nobenih izjav, bili pa so vidno zaskrbljeni.

Zdravniško osebje je prosilo novinarje, naj ne poskušajo priti do prostorov, kjer zdravijo Ivico Račana, saj s tem motijo tako zdravnike kot svojce. Popoldan je Račan padel v komo in ob njem so samo soproga in njegova dva sinova.

Račan je sicer predvčerajšnjim po 17 letih odstopil z mesta predsednika stranke. Račanova bolezen je hud udarec za največjo hrvaško opozicijsko stranko. SDP, ki v večini javnomnenjskih raziskav zaseda drugo mesto za Sanaderjevo Hrvaško demokratsko skupnostjo (HDZ) oziroma je z njo trenutno celo izenačena, upa, da se bo na novembrskih parlamentarnih volitvah vrnila na oblast. Analitiki sicer opozarjajo, da je rast priljubljenosti SDP deloma povezana tudi z zdravstvenim stanjem Ivice Račana in da bo v jeseni pred volitvami razmerje precej bolj realno, razen če HDZ ne bo storil večjih političnih napak.

O nasledniku čez deset dni

Volilna konvencija stranke bo že čez 10 dni. Kot možne kandidate za predsednika omenjajo sedanjo podpredsednico Željka Antunović, svetovalca SDP za zunanjo politiko Zorana Milanovića, nekateri govorijo tudi o aktualnem županu Zagreba Milanu Bandiću. Zato pa je najverjetnejši kandidat za premiera, če bi stranka zmagala na novembrskih volitvah, nekdanji gospodarski minister Ljubo Jurčić, ki sicer ni član stranke, a bi v tem primeru, kot je sam dejal, zaprosil za članstvo v SDP.