Drugouvrščena Olimpija se je v dvoboj podala po domačem porazu na večnem derbiju proti Mariboru z 1:2. A čeprav je bil danes Aluminij na trenutke bolj nevaren od Ljubljančanov, so slednji le vpisali visoko zmago. Z 18. v sezoni ostajajo na drugem mestu lestvice, za vodilnimi Celjani pa imajo devet točk zaostanka. Olimpija tako teoretično še ostaja v boju za naslov, a so Celjani v skoraj neulovljivem položaju, tekma tega kroga pa jih čaka v nedeljo proti Domžalam.

Devetourščeni Aluminij je na zadnjih petih tekmah vpisal le dve točki po dveh remijih, tudi danes pa Kidričani ostajajo brez. V boju za obstanek so tako še naprej točkovno izenačeni z zadnjimi Radomljani pri 27 točkah, a imajo od mlinarjev boljši medsebojni izkupiček. Za osmo Rogaško, ki ima tekmo manj, zaostajajo pet točk.

Olimpija je morda začela nekoliko podjetneje, stopila na žogo, a so bili gostje iz Kidričevega tisti, ki so bili v uvodnih minutah nevarnejši. Ob koncu desete minute je ob nevarnem predložku Sandra Jovanovića dobro posredoval Olimpijin vratar Matevž Vidovšek.

Aluminij je imel nekaj trenutkov zatem priložnost za vodstvo, z novim lepim predložkom je Jovanović zaposlil Stanislava Krapuhina, Rus pa s kakšnih dobrih petih metrov z glavo ni premagal Vidovška, ki je bil znova na mestu. Nato so konkretneje poskusili tudi domači, strela Petra Agbe in Jorga Silve sta bila premalo natančna.

So pa Ljubljančani povedli v 19. minuti, ko je Agustin Doffo lepo zaposlil zelo dobro utekajočega Ivana Durdova, ta pa je premagal Lana Jovanovića za vodstvo zeleno-belih. Hitro bi prednost lahko bila višja, z razdalje je odlično streljal Marcel Ratnik, a se je zatresla le prečka.

Sledilo je nekaj pol poizkusov na obeh straneh, Tom Kljun je naprej meril v naročje Vidovška, na drugi strani je Nemanja Motika streljal preslabo. Raul Florucz je zatem preigraval v kazenskem prostoru gostov, a so ga Kidričani uspešno zaustavili.

Gostje so bili spet nevarnejši tekmec ob koncu prvega dela. Najprej se je moral ob strelu Jovanovića z razdalje izkazati Vidovšek, ki je zaustavil tudi drugi zaključek Kljuna, strel Bamba Susse pa je bil blokiran v kot in Olimpija je na glavni odmor odnesla minimalno prednost.

Odločno v drugi polčas

Kmalu po odmoru pa so Ljubljančani prednost povišali. Agba je nevarno streljal s kakšnih 20 metrov, zadel prečko, žoga pa se je nesrečno za gostujočega vratarja odbila od njegovega hrbta in za las prečkala ciljno črto preden jo je Jovanović še lahko ujel.

Zadetek je pri Aluminiju povzročil razpad sistema, saj so kmalu prejeli še tretji gol. Marko Brest je pred tem streljal mimo, nato pa je v 55. minuti Jorge Silva podal z desne strani pred gol Kidričanov, kjer je bil najbolj spreten Durdov za svoj drugi gol na tekmi.

Po enem nenevarnem poskusu na obeh straneh so nogometaši Olimpije zadeli še četrtič. Predložek Nemanje Motike je proti svojemu nekdanjemu klubu z glavo izkoristil Brest. V 81. minuti je v mreži Aluminija končal še ena žoga, strel Saara Fadide je Jovanović še ubranil, žoga pa se je odbila do Pedra Lucasa, ki mu žoge ni bilo težko poslati v prazno mrežo.

Do konca dvoboja je z glavo znova poskušal Brest, Motika je iz roba kazenskega prostora sprožil mimo leve vratnice Jovanovića, nenatančna pa sta bila tudi Žan Baskera, Vidovšek je njegov strel ubranil, in Lucas, tako da je ostalo pri izidu 5:0.

V naslednjem krogu bodo Ljubljančani gostovali pri vodilnih Celjanih, Kidričane pa čaka še eno gostovanje, tokrat v Murski Soboti pri Muri.