Kordež je na ljubljanskem okrožnem sodišču v sklepnih besedah ponovno poudaril, da nekatere navedbe tožilstva v obtožnici po njegovem mnenju temeljijo na ekonomskih netočnostih. Obdolženi po njegovem mnenju namreč niso imeli namena izvrševati kaznivih dejanj, saj bi si 10 milijonov evrov ali več lahko izplačali tudi z dividendami.

Zaradi poslovne napake zelo drago plačali delnice

"V projekt sem verjel in vanj vložil vsa svoja sredstva in premoženje, ki sem ga tudi izgubil," je Kordež opisal Merfinov prevzem Merkurja. Ob tem je dodal, da so zaradi poslovne napake zelo drago plačali delnice. "Ves ta minus je dobila država in nekdanji lastniki," je dodal Kordež, za katerega tožilec Jože Kozina zahteva sedem let in pol zaporne kazni.

Kordež je ponovil, da so bile vse transakcij javne in transparentne. Tudi domnevno sporna prodaja trgovskega centra Primskovo, zaradi katere je sedel na zatožno klop, je bila po njegovih besedah izvedena le v dobro Merkurja.

Član nekdanje Merkurjeve uprave Milan Jelovčan, za katerega tožilec zahteva dve leti zaporne kazni, je ponovno poudaril, da je podpisoval pogodbe, za katere sicer ni bil zadolžen, zato se nanje tudi ni spoznal, da bi lahko odločal o njihovi primernosti.

"V ekonomiji in pravu je mogoče vsako dejstvo tolmačiti vsaj na dva načina"

Nekdanja Merkurjeva finančnica Janja Krašovec, za katero tožilec zahteva najmanj eno leto zaporne kazni, je poudarila, da ni kriva očitanih dejanj. "V ekonomiji in pravu je mogoče vsako dejstvo tolmačiti vsaj na dva načina," je dejala. Omenjeni posel prodaje trgovskega centra se je po njenih besedah izvedel za zagotavljanje sredstev, medtem ko tožilec v njem vidi kaznivo dejanje.

Prav tako je v sklepnih besedah očitana dejanja zanikal direktor gradbenega podjetja Kograd Igem Oto Brglez, za katerega tožilec prav tako zahteva leto dni zaporne kazni. Pojasnil je, da je želel Kograd Igemu pomagati, ni pa bil seznanjen z ozadjem poslov med Merkurjem in Merfinom.

"Očitno je, da iz celotnega posla nisem dobil niti evra"

Kordež je po koncu sojenja v izjavi novinarjem še dejal, da je iz danes predstavljenih argumentov obrambe jasno razvidno, da v Merkurju obdolženi niso povzročili "nobenega oškodovanja ter so izplačali samo tisto, kar je Merfinu pripadalo po tem, ko je za Merkur plačal 400 milijonov evrov in ko je država od kupnine dobila 100 milijonov evrov".

"Prav tako je očitno, da jaz iz celotnega posla nisem dobil niti evra, kar potrjuje tudi tožilstvo. Sedaj govorijo o neki večji vrednosti premoženja, čeprav vsi vemo, da je šla družba v stečaj, zato ne gre za nobeno premoženje, ki bi ga jaz pridobil," je poudaril Kordež.

V eni prvih izjav novinarjem od začetka sojenja je Kordež spregovoril še o pričakovani sodbi. "Če pa moram biti obsojen zato, ker pač je za vse te probleme v Sloveniji nekoga treba obsoditi, ker rabimo nekoga, ki je zaprt, potem temu pač ne morem pomagati," je zaključil.