Pravilno, da še ni izgubil upanja, toda realno je pričakovati, da bo prvi favorit za naslov prvaka v EBEL hitro preskočil Olimpijo in se uvrstil v veliki finale mednarodnega hokejskega tekmovanja petih držav. Na nocojšnji tekmi številka štiri bi Ljubljančani lahko že sklenili sezono v razširjeni avstrijski ligi in se nato osredotočili na manj zanimiv boj za domačo zvezdico. Glede na kakovost in zavzetost Linza v končnici je takšen scenarij realen, toda zmaji so kljub težkemu položaju enotni ob napovedih, da si želijo (vsaj) še ene poti v Zgornjo Avstrijo.

Resda je športnih zgodb, ko ekipa v seriji na štiri zmage nadoknadi zaostanek z 0:3, kar nekaj, vendar se ne dogajajo ravno pogosto. No, v EBEL se je denimo zgodila Linzu pred dvema sezonama, ko je na senzacionalen način izločil Dunaj, tokrat pa se poraja vprašanje, koliko energije je sploh še ostalo v ljubljanski slačilnici. Sodeč po nedeljskem dvoboju v dvorani Keine Sorgen ne prav veliko. Linz je pred dvema dnevoma že v uvodu zapečatil usodo Ljubljančanov, ki so si prvič v seriji privoščili medel začetek. Že po dvanajstih minutah je bilo na semaforju 3:0 za gostitelje, ob tako visokem zaostanku pa Olimpija pričakovano ni več našla rešitve za kakovostnejšega nasprotnika. Kot kaže, bo zasedba tivolskih hokejistov danes enaka kot v nedeljo, se je pa Järvenpää spustil v razmišljanje, ali naj priložnost od prve minute raje kot Matiji Pintariču tokrat zaupa dvajsetletnemu Maticu Bohu, ki je bil eden junakov Olimpije ob uvrstitvi v polfinale.

Če je nedelja jeziček na tehtnici močno nagnila na stran Linza, pa je Medveščak proti KAC še zadnji hip pokazal znake življenja. V Domu športov je slavil s 3:2, znižal serijo na 1:2, v Zagrebu pa je tema številka ena še vedno zakulisje na uvodnih obračunih. "Pošteno sojenje ne bi smelo biti naprodaj. Predsednik lige, Karl Sofron, sram te bodi!" je pisalo na enem od transparentov užaljenih Medveščakovih navijačev, ki so besneli ob vsaki že za malenkost sporni odločitvi mož v progastih dresih. Danes bodo v Celovcu sodili sami madžarski državljani (Gebei, Kincses, Nagy in Nemeth), v Tivoliju pa trije Avstrijci (Fussi, Potočan, Widmann) in Hrvat (Piragić).

Dodajmo, da je bilo za četrto tekmo polfinala med Olimpijo in Linzem včeraj pozno zvečer na voljo še okoli štiristo vstopnic, za ligo pa je po zadnjih podatkih iz leta v leto več zanimanja. Vodstvo EBEL je izračunalo, da je letošnja sezona presegla vse rekorde po številu obiskovalcev. Dosedanjih 299 tekem si je namreč ogledalo že več kot 1,1 milijona ljudi, kar sedem klubov (med njimi ni Olimpije in Jesenic) pa se ponaša z večjim povprečnim obiskom na tekmo kot lani.