Končna višina hladilnega stolpa bo 162 metrov, po oceni vodstva Teša aktivno napreduje tudi gradnja kotlovnice, bunkerskega dela, strojnice in južnega stolpa, v katerem bo vgrajeno dvigalo, ki bo omogočalo dostop na različne nivoje objekta. Sicer so se gradbena dela za hladilni stolp in glavni tehnološki objekt Teš 6 začela marca 2010, po pridobitvi ustreznih gradbenih dovoljenj.

Vodstvo Teša načrtuje, da bodo letos zaključena še gradbena dela na hladilnem stolpu in gradbena dela na napravi za razžvepljevanje dimnih plinov. Gradbena dela na glavnem pogonskem objektu Teš 6 pa izvaja konzorcij Primorje-RGP. Pogodbena vrednost gradbenih del je ocenjena na okoli 25 milijonov evrov, celoten projekt gradnje Teš 6 pa na 1,3 milijarde evrov.

Trenutno je na gradbišču 400 delavcev, s prevzemom gradbišča s strani Alstoma pa je prišlo še dodatnih 30 delavcev. Vodstvo Teša največ delavcev pričakuje v drugi polovici leta, prihodnje leto in v prvi polovici leta 2014, ko naj bi se dela končala. V največji konici naj bi tako na gradbišču Teš 6 delalo od 1500 do 1800 delavcev. Delavci bodo večinoma nastanjeni v občinah Šoštanj in Velenje pri zasebnih ponudnikih nastanitev, čeprav se nastanitvene možnosti iščejo vse do Žalca. Namestitve za delavce ureja Alstom, Teš mu je dostavil le seznam ponudnikov nastanitev.

Problematična varnost

Na šoštanjski občini pa ocenjujejo, da bo varnost v konici gradbenih del delikatna. Zato so že sprejeli smernice za zagotovitev varnosti prebivalcev Šoštanja, varnosti v prometu in varnosti delavcev, ki bodo delali na gradbišču Teš 6. Z namenom razbremenitve zdravstvene postaje Šoštanj bodo na gradbišče postavili zabojnik za prvo pomoč, šoštanjska občina pa bo poskrbela tudi za kulturne in športne dogodke za delavce, ko bodo imeli prosti čas.