Ta trenutek nobeden od slovenskih predstavnikov v EBEL ne blesti. Tako v rezultatskem smislu kot z igro v polju ne. Pri železarjih česa drugega realno niti ni bilo pričakovati, saj so jih v to prisilile neobičajne in večkrat nevzdržne razmere v klubu. Tako Jeseničani že dlje časa igrajo predvsem za svojo čast ter spoštovanje do rdečega dresa, navijačev in okolja, medtem ko je pri Ljubljančanih slika drugačna. Ekscesnih situacij ni bilo že vse od izgona severnoameriških hokejistov na Hrvaško v sezoni 2009/2010, po lanski uvrstitvi v četrtfinale EBEL pa so želje kluba v tej zimi kajpak še narasle.

Začetek je bil za Olimpijo sanjski, saj je povsem spodobno sestavljena ekipa zmagovala z všečno predstavo, o kateri se je po glavnem mestu širil dober glas. A ker v športu vsakemu vzponu sledi padec, se je ta v Tivoliju zgodil ravno v najbolj neprijetnem trenutku. Zmaji na igrišču niso več prepričljivi, na zadnjih petnajstih tekmah vsaki zmagi sledita v povprečju dva poraza, kar bi uvrstitev moštva v končnico že po 44 krogih lahko zamajalo. Avstrijski zasledovalci v decembru vse bolj dobivajo veter v jadra, prva trojica si je bržčas nabrala neulovljivo prednost, zato bo za zmaje vsaka od naslednjih desetih tekem pravzaprav že kvalifikacijska. Začenši s ponedeljkovo preizkušnjo na Jesenicah, kjer bo Olimpija dokazovala, kako (ne)trdno moštvo je.

Za gorenjske hokejiste se bodo tako imenovane kvalifikacije za morebiten čudežen vstop v četrtfinale začele šele po 20. januarju, ko bo končan redni del. Takrat se bodo točke začele šteti na novo, najboljši dve moštvi spodnjega doma pa bosta po osmih odigranih tekmah uvrščeni v boje na izpadanje. Ali bi železarjem lahko uspel veliki met, se zdaj kaže kot misija nemogoče, a zadnji predstavi z Albo in Znojmom vendarle dajeta Jeseničanom minimalno upanje. Morda pa je tudi trenerju Mälkiäju še ostalo nekaj čarobnega napoja…

Pari 34. kroga (vse v ponedeljek ob 17.30): Acroni Jesenice - Tilia Olimpija, Alba Volan - Znojmo, Beljak - Dunaj, Medveščak - Gradec, KAC - Linz, prost: Salzburg.