Ta je namreč včeraj sporočila, da "Jovanović v nadzorni svet banke ni bil imenovan, da bi si zagotavljal dodatno delo in zaslužek prek strank in partnerjev banke, ampak da skrbno in dogovorno nadzoruje upravo banke". "Posebna skrbnost je potrebna v primerih, ko kot predsednik nadzornega sveta NKBM aktivno odloča o posameznih odločitvah, povezanih z osebami, ki naj bi jim svetoval v prostem času," so pojasnili na agenciji, ki jo vodi Dagmar Komar.

Kot smo poročali že včeraj, je Inštitut za ekonomsko in korporativno upravljanje, ki je v lasti Jovanovića in Boruta Bratine, sicer predsednik revizijske komisije nadzornega sveta NKBM, za slovensko podružnico Leda, odvisne družbe Agrokorja, izdelal pravni pregled ene od pogodb. Jovanović kot fizična oseba svetuje tudi Skupini Pivovarna Laško. Ker v njenem nadzornem svetu sedi tudi Bratina, je zato na mestu vprašanje, ali v pivovarni z najemanjem poslovnega partnerja svojega nadzornika morebiti ne skušajo pridobiti njegove naklonjenosti. Inštitut Bratine in Jovanovića je pivovarni sicer svetoval tudi v minulih letih.

Jovanovića je tako AUKN že včeraj pozvala, naj "primerno javno predstavi vse svoje pogodbe z NKBM, njenimi odvisnimi družbami in morebitnim delom v nadzornih svetih odvisnih družb banke, sklenjene neposredno ali prek inštituta, od imenovanja v nadzorni svet do danes". Na naše vprašanje, ali in kako bodo ukrepali zoper Jovanovića, so na agenciji odgovorili, da "se bodo o tem odločili, ko bodo obveščeni o vseh relevantnih informacijah". Kljub temu pa so posredno potrdili, da je Jovanović (bil) v konfliktu interesov. Ti sicer po oceni AUKN "hromijo delovanje nadzornih svetov, (...) v veliki meri pa so to tudi temeljni vzroki globine finančne in gospodarske krize, ki smo ji priča". Svet agencije AUKN pa bo razpravljal tudi o potencialnem konfliktu interesov pri Bratini, so nam potrdili na agenciji.

Da so Jovanoviću dnevi na čelu nadzornega sveta NKBM morda res šteti, nakazuje tudi odločitev AUKN, da "bo v zvezi z navedeno problematiko poslala pismo na vse člane nadzornega sveta banke in na pristojne državne organe". Sodelovanje z Ledom ob hkratnem odločanju o prodaji Agrokorju namreč ni prvi domnevni konflikt interesov, v katerega se je kot nadzornik NKBM zapletel Jovanović. Že pred časom smo namreč poročali, da mu je več članov nadzornega sveta očitalo tudi lastniški delež v podjetju Pomhold, lastniku Pom-Investa, ki mu je NKBM odobrila in večkrat reprogramirala za 11 milijonov evrov posojil.

O obeh primerih bi moral Jovanović obvestiti tudi preostale nadzornike, ti pa bi se morali o tem, ali obstaja konflikt interesov, izreči in po potrebi ukrepati. Jovanovića k temu zavezujejo najmanj določila kodeksa upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države, po mnenju agencije pa tudi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Na komisiji za preprečevanje korupcije se do naših vprašanj o Jovanovićevem morebitnem konfliktu interesov niso vnaprej opredelili, ker želijo prej "vsestransko preučiti in oceniti vse relevantne okoliščine primera".

primoz.cirman@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si