Po pojasnilih Breznikove namreč Zvon Ena v načrtu finančnega prestrukturiranja nima natančnejšega načrta unovčevanja premoženja, ker po navedbah družbe zaradi nestabilnih razmer na kapitalskem trgu in krize v gospodarstvu ni mogoče predvideti. Breznikova ob tem v rednem poročilu, objavljenem danes na Ajpesu, spominja, da je Zvon Ena v načrtu predvidel možnost konverzije navadnih terjatev v višini 252,6 milijona evrov, s čimer bi se te terjatve zmanjšale na 169,9 milijona evrov. Vendar pa je pri tem družba zanemarila dejstvo, da obstajajo tudi zabilančne navadne terjatve v višini 294,5 milijona evrov, ki jih bo morala tudi poplačati.

Prav tako po njenih pojasnilih iz osnovnega seznama prijavljenih terjatev izhaja, da je bilo v postopku prisilne poravnave priznanih za 318 milijonov evrov terjatev navadnih upnikov in 104,4 milijona evrov pogojnih navadnih terjatev. "Projekcija poplačila, ki jo predvideva spremenjeni načrt finančnega prestrukturiranja, pa upošteva le znesek navadnih terjatev, ki se za slabih 70 milijonov evrov razlikuje od zneska priznanih navadnih terjatev, ki jih bo dejansko dolžan poplačati dolžnik, sploh pa ne upošteva poplačila zabilančnih obveznosti," v poročilu ugotavlja upraviteljica.

Projekcija poslovnega izida za obdobje 2011-2015 je po njenem mnenju prikazana nerealno, sama ocenjuje, da bo verjetno izkazana izguba za letošnje leto mnogo večja od predvidene v načrtu (328.177 evrov), saj je izguba v prvem četrtletju znašala 19 milijonov evrov. Izgubo je družba ustvarila tudi v aprilu in maju (2,8 oz. 2,5 milijona evrov). Letos bi moral Zvon Ena po projekciji doseči 8,3 milijona evrov finančnih prihodkov, kar pomeni, da bi jih moral do danes uresničiti polovico, česar pa po besedah Breznikove "niti približno ne dosega"; iz poslovanja v prvih petih mesecih je namreč razvidno, da je družba ustvarila le slabo četrtino finančnih prihodkov.

Po njeni oceni je to sicer morda delno tudi posledica insolvenčnega postopka, ki teče nad družbo, saj npr. ena od bank, ki bi morala po repo pogodbi Zvonu Ena izplačati dividende, tega ni bila pripravljena izplačati. Zvon Ena je v spremenjenem načrtu, ki ga je sodišču vložil 27. junija, upnikom ponudil prisilno poravnavo z zmanjšanjem in odložitvijo zapadlosti terjatev ali s konverzijo terjatev v osnovni kapital. Družba tako upnikom ponuja bodisi zmanjšanje navadnih terjatev za 84 odstotkov in odlog plačila preostanka terjatev (16 odstotka) najkasneje do konec leta 2015 bodisi pretvorbo terjatev v kapital družbe (upnikom za en evro terjatve ponujajo 0,23964 nove delnice). Okrožno sodišče v Mariboru je 28. junija objavilo poziv upnikom Zvona Ena za vpis novih delnic, za kar imajo mesec dni časa.

Terjatve je sicer v postopku prisilne poravnave prijavilo 48 upnikov v skupni vrednosti 707,9 milijona evrov. Breznikova, ki dvomi, da bi bilo poplačilo upnikov v prisilni poravnavi boljše kot v stečajnem postopku, je priznala za 621,4 milijona evrov terjatev, prereka pa jih za 86,5 milijona evrov. Zvon Ena Holding je v postopku prisilne poravnave od 31. marca.