Japonska, ki je tretje največje svetovno gospodarstvo, je tako v obdobju od januarja do marca že drugo četrtletje zapored zabeležila padec bruto domačega proizvoda (BDP). Dva zaporedna četrtletna padca pa tehnično pomenita recesijo.

Japonski BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju na četrtletni ravni znižal za 0,8 odstotka, v letni primerjavi pa je bil padec gospodarstva triodstoten.

Podatki za prvo četrtletje zajemajo le 20 dni po potresu in cunamiju, a je bil učinek naravne katastrofe ogromen. Večina analitikov je pričakovala, da bodo učinki vidni šele v drugem četrtletju, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zaradi potresa in uničujočega cunamija je na Japonskem umrlo oziroma je pogrešanih več kot 24.000 ljudi, naravna katastrofa pa je dobesedno z zemljo zgladila nekatera mesta. Škoda je ocenjena na okoli 300 milijard dolarjev.

Potres in cunami sta prizadela številne tovarne, še posebej avtomobilske proizvajalce, ki so se soočali s pomanjkanjem rezervnih delov. Zaradi poškodovane nuklearne elektrarne v Fukušimi pa se je Japonska soočala tudi s pomanjkanjem električne energije.

V marcu sta se tako znižala tako obseg japonske proizvodnje kot domače potrošnje. Izvoz je prvič v zadnjih 16 mesecih padel, podjetja pa so poročala o manjših dobičkih in znižala napovedi za celotno poslovno leto.