Križanič je o Pivovarni Laško in Mercatorju govoril na srečanju Kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre, in sicer na vprašanje predsednika kluba Vojka Čoka, kako lahko državni organi prepovedujejo prodajo premoženja takim podjetjem, kot je Pivovarna Laško, s tem pa slabijo njihovo poslovno kondicijo.

"Pričakujem, da bodo lastniki Pivovarne Laško in tisti, ki so zasegli delnice Mercatorja, še ta mesec izvedli reprogram in moratorij in da bodo do konca leta spet organizirali transparentno prodajo. Vendar naj upoštevajo, da je Mercator pomembno mrežno podjetje, od katerega je odvisen precejšen del agroživilske industrije, da je cela vrsta slovenskih finančnih institucij izpostavljenih do Mercatorja, da lahko slabitev ali sovražni prevzem Mercatorja ogrozi kredite, poveča obrestne mere, itd. Če že, naj Mercator kupi neko močno in strateško podjetje. Sem optimist, da bo proces prodaje stekel normalno," je, kot poroča spletna izdaja časnika Delo, dejal minister.

Banke so po zasegu delnic Pivovarne Laško in Mercatorja, ki jih je za posojila zastavil Infond Holding, postale največje lastnice Pivovarne Laško ter posredno (prek Pivovarne Laško) in neposredno tudi pomembne lastnice Mercatorja. Urad za varstvo konkurence je konec aprila družbam iz skupine Pivovarna Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska) in bankam NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka in Banka Koper omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja.

Banke, ki imajo v lasti delnice Mercatorja, pripravljajo sporazum, s katerim bi oblikovali konzorcij za prodajo večinskega deleža največjega slovenskega trgovca. Kot so se dogovorili na ponedeljkovem sestanku med uradom in Novo Ljubljansko banke, se bo urad opredelil do osnutka sporazuma o skupni prodaji. Pivovarna Laško, ki je 23,34-odstotna lastnica Mercatorja, pristop h konzorciju pogojuje s tem, da bo sporazum o skupni prodaji potrdil urad za varstvo konkurence in da bodo banke Pivovarni Laško reprogramirale posojila.