Samo največjim 35 upnikom je Hafner priznal za več kot 470 milijonov evrov terjatev, od česar je 86 milijonov pogojnih.

evrov, prijavila Nova KBM, ki je med drugim tudi največja upnica Merkurjeve hčerinske družbe Mersteel. Novi KBM po višini sledijo Abanka Vipa (61,8 milijona evrov), Mersteel (52,8 milijona evrov, od tega 41,7 milijona evrov pogojnih terjatev) in Gorenjska banka (52,8 milijona evrov). Toda večina bank je v primerjavi z navadnimi upniki v mnogo boljšem položaju, saj imajo večji del terjatev zavarovanih. Toda seznam terjatev razkriva, da ima denimo samo Gorenjska banka za 19 milijonov evrov nezavarovanih terjatev, Nova KBM in Factor banka za okoli 16 milijonov, Nova Ljubljanska banka pa za devet milijonov evrov nezavarovanih terjatev.

Po načrtu finančnega prestrukturiranja je imel Merkur konec junija za nekaj več kot 700 milijonov evrov obveznosti, iz česar gre sklepati, da nekateri upniki zavarovanih terjatev sploh niso prijavili. Med temi je bila tako tudi NLB, ki je prijavila le nezavarovane terjatve. V prisilni poravnavi bodo sicer glasovali le upniki z nezavarovanimi terjatvami, prisilna poravnava pa bo uspešna, če jo bodo podprli upniki z več kot 60 odstotki nezavarovanih terjatev

Med poslovnimi partnerji Merkurja imajo največ nezavarovanih terjatev (poleg hčerinskih družb) Skupina Gorenje, Salonit Anhovo, Acroni, Jub, Lafarge Cement, Cinkarna Celje, BSH Hišni Aparati in Skupina Helios. Med upniki Merkurja je tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je prijavil za skupno 0,2 milijona evrov terjatev.

Načrt finančnega prestrukturiranja predvideva, da bodo navadni upniki poplačani 62-odstotno, če se ne bodo odločili za pretvorbo svojih terjatev v kapital družbe. O dokapitalizaciji bodo delničarji odločali 25. februarja, predvideno pa je, da bi se za tak korak morali odločiti upniki z najmanj 85 milijoni evrov terjatev. Upniki z nezavarovanimi terjatvami bodo eno delnico Merkurja dobili za vsakih 53 evrov terjatev, upniki z zavarovanimi terjatvami pa eno delnico za vsakih 40 evrov terjatev. V zadnjih tednih je upravi Merkurja, ki jo vodi Blaž Pesjak, z nekaterimi večjimi poslovnimi partnerji že uspelo doseči dogovor o pretvorbi terjatev v kapital.

Medtem ko bo prisilna poravnava v le manjši meri vplivala na banke, pa bo, sodeč po seznamu terjatev, največje posledice čutila množica malih podjetij in samostojnih podjetnikov. Ti namreč, poleg nekdanjih in sedanjih zaposlenih, prevladujejo med upniki, noben izmed njih pa svojih terjatev nima zavarovanih.

Skupno je Hafner prerekal za vsega 24,7 milijona evrov terjatev, med katerimi izstopa 15-milijonska terjatev družbe HTC Dva. Spomnimo, da je nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež posodil HTC Dva skoraj 190 milijonov evrov, večina teh sredstev pa je prek obvoza končala v družbi Merfin.

matjaz.polanic@dnevnik.si vesna.vukovic@dnevnik.si