Tožilka je povedala, da so obdolženci med letoma 2004 in 2007 oškodovali SCT za 3,1 milijona evrov in si tako v različnih deležih pridobili protipravno premoženjsko korist. Po predhodnem dogovoru je eden od obdolžencev na podlagi ponarejenih pooblastil v imenu osmih družb s sedeži v tujini ustvarjal poslovne račune teh družb na banki Hypo Alpe Adria bank v Celovcu, nato pa v imenu teh družb izdajal račune za svetovalne storitve, ki niso bile nikoli opravljene, saj gre za neobstoječe družbe, družbe, ki na trgu ne delujejo, in za slamnate družbe, pojasnjuje tožilka. Račune je pošiljal na SCT, tam pa sta dve osebi poskrbeli, da so bili ti računi tudi plačani. In ko je bil denar na poslovnih računih tujih družb, sta dva obdolženca ta denar dvigovala in ga skritega prinašala v Slovenijo, kjer so si ga razdelili.

Andrej Kranjc, ki naj bi bil po nekaterih informacijah tisti, ki je odpiral fiktivna podjetja, si je, tako po besedah tožilke kažejo dokazi, v tem času z umazanim denarjem kupil tudi nepremičnine v vrednosti 128.000 evrov, zato je tožilka podala skupaj z obtožnico tudi predlog za prepoved z razpolaganjem s temi nepremičninami.

Kotnikova je prepričana, da obtožba temelji na neizpodbitnih dokazih. "Gre za podatke bank o sredstvih na bančnih računih in analizo teh podatkov, zato so podatki nezmotljivi in zaključki tožilstva po moji oceni tudi," zatrjuje. Obtožba torej poleg drugih dokazov temelji na listinskih dokazih, pri čemer tožilka poudarja, da so bili vsi, torej bančni podatki in računi, ki izkazujejo kazniva dejanja, pridobljeni na podlagi odredb sodišč v Sloveniji in Avstriji.

Tožilstvo očitno vodi v povezavi z SCT in drugimi podjetji tudi druge preiskave, a tega tožilka ni želela podrobneje komentirati. Je pa potrdila, da je bila pred nekaj dnevi obveščena o tem, da je bil Ivan Zidar v Nemčiji obsojen zaradi podkupljivosti v poslovnem svetu. Sodbe še nima, zato je ne more komentirati, ima pa informacijo, da je Zidar dobil pogojno zaporno kazen do enega leta ob pogoju, da plača milijon evrov, na kar naj bi tudi pristal.

mojca.zorko@dnevnik.si