Interna revizija je namreč potrdila sume nepravilnosti, zaradi katerih so v začetku septembra Starmana in Strmčnika odpoklicali. Medtem je upravo TZZ že zapustil tudi Ivan Gracar, nadzorni svet pa je oktobra za članico uprave imenoval Meto Berk Skok (dozdajšnjo direktorico oddelka za pokojninska zavarovanja na Kapitalski družbi), ki bo TZZ vodila skupaj s Simonom Vidmarjem.

Spomnimo, da je konec leta 2008 TZZ za upravljanje drugih komercialnih poslov ustanovil podjetje Triglav Zdravstvena dejavnost, vodenje katerega je prevzel Strmčnik. Tako je med drugim lani avgusta podpisal pogodbo z družbo RRI o sodelovanju pri projektih razvoja in gradnje mreže domov za institucionalno varstvo starejših. Že ob podpisu te pogodbe sta se RRI in Strmčnik dogovorila, da bosta ustanovila novo družbo, in sicer Triglav DO Grad Križ, ki bo kupila nepremičnino grad Križ v Komendi s pripadajočimi zemljišči. Njen direktor je postal Starman. Triglav Zdravstvena dejavnost bi po tem dogovoru moral za nakup nepremičnine zagotoviti 95 odstotkov sredstev (torej 5,6 milijona evrov), RRI pa preostalih pet odstotkov (296.000 evrov). Vendar Starman in Strmčnik nista uspela zagotoviti sredstev za financiranje nakupa grada Križ, čeprav je RRI po dogovoru z njima že kupil zemljišče v izmeri 44 tisoč kvadratnih metrov.

Nadzorniki so Starmanu in Strmčniku očitali več hujših kršitev obveznosti, saj pri upravljanju nista ravnala s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. Med drugim je vprašljiva vrednost nepremičnine, saj se je izkazalo, da se je v kratkem času nekajkrat podražila, končno odkupno ceno pa bi moral plačati Triglav.

Na Zavarovalnici Triglav niso želeli razkriti, kaj je pokazala interna revizija, saj postopki še niso končani. Po neuradnih informacijah pa naj bi pokazala poleg že omenjenih hujših kršitev obveznosti še sume drugih nepravilnosti. Prav tako niso želeli komentirati naših informacij, da se je Vladimir Mišo Čeplak, sicer član uprave Zavarovalnice Triglav, kot član nadzornega sveta TZZ na oktobrski seji vzdržal glasovanja pri sklepu o preučitvi kazenske in odškodninske odgovornosti nekdanjega vodstva TZZ. Ta podatek je še posebej zanimiv zaradi dejstva, da je bil Vladimir Mišo Čeplak v letu 2009, ko je bila podpisana pogodba med družbama Triglav Zdravstvena dejavnost in RRI celo predsednik nadzornega sveta TZZ in član skupščine Triglava Zdravstvene dejavnost. Še več; del leta 2009 je bil Čeplak začasni predsednik uprave Zavarovalnice Triglav.

Ob tem velja posebej opozoriti, da je bila pogodba z RRI podpisana 25. avgusta 2009, torej le dan po tem, ko je bil za novega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav imenovan Matjaž Rakovec, vendar še ni imel dovoljenja za upravljanje funkcije člana uprav in torej še ni prevzel poslov. Nekaj dni kasneje, 2. septembra 2009, sta Triglav Zdravstvena dejavnost in RRI že ustanovila skupno podjetje, na katero naj bi prenesli nepremičnino in izpeljali projekt gradnje mreže domov za institucionalno varstvo starejših. Drugo cenitev o vrednosti nepremičnine so pridobili šele 15. septembra 2009, torej tri tedne po tem, ko so z RRI že sklenili zavezujočo ponudbo za financiranje omenjenega projekta in ko so celo že določili vrednost nepremičnine. Da se je s projektom grad Križ mudilo, priča tudi podatek, da bi moral Triglav Zdravstvena dejavnost že do 1. oktobra 2009 zagotoviti financiranje nakupa nepremičnin grad Križ v višini 5,6 milijona evrov. Poroštvo za izvedbo projekta, ki je bil v celoti vreden okoli 25 milijonov evrov, bi morala dati Zavarovalnica Triglav, ki je bila sredi menjave vodstva. Za primerjavo, za kako velik in rizičen posel je šlo, naj omenimo samo nekaj številk: TZZ je imel konec leta 2009 19,9 milijona evrov bilančne vsote, skupaj s preneseno izgubo iz preteklih let je ob koncu leta TZZ zabeležil 19 milijonov evrov izgube.

V kolikšni meri je bil Vladimir Mišo Čeplak seznanjen s spornim projektom, lahko zgolj ugibamo. Starmanu in Strmčniku so ob odpoklicu sicer res očitali prekoračitev pooblastil, češ da nista pridobila ustreznih soglasij TZZ in nadzornega sveta TZZ. Toda vprašanje je, ali Čeplak kot začasni predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, predsednik nadzornega sveta TZZ in član skupščine Triglava Zdravstvene dejavnosti res ni vedel za obstoj zavezujoče pogodbe med Triglavom Zdravstveno dejavnostjo in RRI. Po neuradnih informacijah naj bi Čeplak razpolagal s pogodbo z RRI, vendar z njo več mesecev ni seznanil ne Rakovca ne ostalih članov uprave Zavarovalnice Triglav ne novih nadzornikov TZZ. Zavarovalnico Triglav smo zato vprašali, kdaj je bil s pogodbo za projekt grad Križ seznanjen Čeplak in kdaj sedanji predsednik uprave Matjaž Rakovec. Toda v Zavarovalnici Triglav konkretnih odgovorov nismo dobili, češ da posameznih odločitev in poslovnih dogovorov ne komentirajo.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si