IMF in EU sta maja Grčiji namenila posojilo v vrednosti 110 milijard evrov. Papandreu je v danes objavljenem pogovoru za grški časnik Proto thema dejal, da so vprašanje podaljšanja roka "že dali na mizo". Dodal je, da se Grčija o tem lahko pogaja, saj je v zadnjem času dokazala svojo kredibilnost in pripravljenost na spremembe, želijo pa si doseči bolj pošteno rešitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ponedeljek Grčijo čakajo težka pogajanja s predstavniki EU, IMF in ECB glede njenih prizadevanj za zmanjšanje javnega primanjkljaja. Vlada bo v torek v parlamentu predstavila tudi svoj predlog proračuna za leto 2011. Predstavniki EU, IMF in ECB se bodo do konca svojega obiska morali odločiti, ali bo Grčija prejela še tretjo tranšo posojila, vredno devet milijard evrov.

V Grčiji sicer danes poteka drugi krog lokalnih volitev, ki pomenijo preizkus za vladne varčevalne ukrepe. V prvem krogu volitev 7. novembra je vladajoča socialistična stranka kljub nezadovoljstvu zaradi finančnega zloma države prevzela vodstvo v sedmih od trinajstih regij. Kljub temu so le v dveh regijah in tretjini občin že v prvem krogu dobili zmagovalce, ki morajo sicer zbrati 50 odstotkov glasov. Danes tako volivci izbirajo še 11 od skupno 13 guvernerjev in 221 županov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po prvem krogu volitev je Papandreu zaradi dobrega rezultata svojih socialistov opustil napoved o sklicu predčasnih parlamentarnih volitev. Kot je dejal, so Grki na volitvah pokazali, da želijo, da njegova vlada še naprej izvaja varčevalne ukrepe, katerih cilj je izhod iz finančne krize te zadolžene države.