CSBPA je bilo ustanovljeno v začetku leta 2008 na pobudo takratnega generalnega konzula v Clevelandu Zvoneta Žigona. Sedanji generalni konzul Jure Žmauc je v sredo na poslovnem srečanju z drugimi udeleženci razpravljal o predlogih, da je čas, da CSBPA dozori v uradno registrirano slovensko ameriško poslovno organizacijo, ki bi združevala ne le podjetja iz 10 zveznih držav pod jurisdikcijo konzulata v Clevelandu, ampak tudi širše v ZDA ter globalno.

Glavno predstavitev je imel Svet, ki vodi razvojno podjetje iz Daytona v Ohiu "Edison Materials Technology Center" (EMTEC), na srečanju v Slovenskem narodnem domu v Clevelandu pa so sodelovali tudi drugi poslovneži iz Clevelanda, Detroita, Pittsburgha in Daytona. Svet je pred kratkim pripravil bilateralni poslovni vrh v Daytonu, ki se ga je udeležilo 10 direktorjev iz Slovenije. Na srečanju je podal vizijo SABA, organizacijsko strukturo in opisal potenciale Ohia ter ZDA za poslovanje s Slovenijo.

Svet je dejal, da je potreben poslovno usmerjen forum oziroma organizacija, ki bi podpirala bilateralno poslovno sodelovanje in združevala Slovence v ZDA, Sloveniji, drugje po svetu, kakor tudi druge, ki jih to zanima. Ta organizacija bi potem lahko lobirala za podporo trgovini s Slovenijo na različnih ravneh v ZDA, v Sloveniji in EU. Pomagala bi pri navezavi stikov med podjetji in podpirala vlaganja v obeh državah z namenom povečanja poslovnega sodelovanja.