Bohorič je v intervjuju znova poudaril, da Sava ni sodelovala pri menedžerskem odkupu Merkurja. Pojasnil je, da je Sava s bivšim predsednikom uprave Merkurja Binetom Kordežem začela sodelovati leta 2006, ko je Merkurju prodala družbo Sava Trade in v zameno dobila 20 odstotkov delnic Merkurja v vrednosti 40 milijonov evrov.

Ko so se Merkurjevi menedžerji pripravljali na prevzem, so Savo povabili k sodelovanju v konzorciju. Sava je na to pristala, vendar pod pogojem sklenitve opcijske pogodbe, da lahko kadarkoli v roku enega leta zahteva unovčenje delnic po enaki ceni, kot je bila prevzemna, hkrati pa bi bila deležna tudi obresti. Iz tega posla bi imela Sava 74 milijonov evrov dobička, je prepričan Bohorič.

Vse se je spremenilo, ko je nastopila kriza, tedaj sprejeti protitajkunski zakon pa Merfinu ni dovoljeval obnavljati posojil, najetih za menedžerski odkup, kar je povzročilo sedanji težak položaj v Merkurju. "Ko so banke videle, da se Merfinov prevzem Merkurja zapleta, so od vodstev Merfina in Merkurja zahtevale, da prenesejo za približno 200 milijonov kreditov z Merfina na Merkur, kar je predstavljalo začetek slabitve Merkurja," je ocenil Bohorič.

Prvi mož Save meni, da bi banke morale priznati svoj delež odgovornosti in krivde. "Kako so pravno zaščitene pred to odgovornostjo, ne vem. Vem pa, da je prenos kreditov z Merfina na Merkur znižal kapital v Merkurju, otežil njegovo poslovanje, posredno pa tudi znižal vrednost Merkurjevih delnic, s tem pa tudi naše naložbe." je opozoril Bohorič.

Prepričan je, da je treba čim prej sanacijsko ukrepati, saj Merkur nima več niti denarja za obnavljanje zalog v trgovinah. Pri tem so v Savi pripravljeni tudi na morebitno razlastitev v Merkurju, če bi bila taka odločitev upnikov na čelu z bankami, vendar upa, da se to ne bo zgodilo, saj si želi sanacije Merkurja.

Celotno premoženje Save je danes vredno okoli 850 milijonov evrov. "Od tega je približno polovica, točneje 450 milijonov evrov finančnih naložb, 280 milijonov evrov je v zemljiščih, zgradbah in opremi naših dejavnosti, preostalih 120 milijonov evrov kratkoročnih naložb pa je v obliki zalog in terjatev," je pojasnil Bohorič in dodal, da je po opravljeni slabitvi naložbe v Merkur vrednost Savinega kapitala še vedno skoraj 400 milijonov evrov.

Bohorič je prepričan, da bo Sava, ki letos praznuje 90 let, čez desetletje še večja in bolj uspešna kot je danes. Bo pa tudi drugačna, ker se bo v teh desetih letih verjetno zgodilo marsikaj, česar danes ni mogoče predvideti. "Ena od preživetvenih prednosti Save je prav prilagodljivost in tudi sposobnost spremeniti strategijo, če se ugotovi, da dotedanja pot ni več prava," je še poudaril Bohorič.