Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz prevladujočega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, je upravno sodišče vse tri zadeve vrnilo agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) v ponoven postopek, Apeku pa naložilo, da mora Telekomu povrniti stroške postopka.

Upravno sodišče je po pojasnilih Telekoma v postopku ugotovilo, da je Apek kršil določbe postopka, ki so vplivale ali bi lahko vplivale na pravilnost in zakonitost odločbe, ter nepravilno oziroma zmotno ugotovil dejansko stanje, posledično pa je tudi napačno uporabil materialno pravo. Zato je njegova odločba nezakonita.

Apek je z odločbami, ki jih je sodišče odpravilo, ugotavljal, da je Telekom kršil s strani agencije naložene obveznosti dopustitve operaterskega dostopa in zagotavljanja enakega obravnavanja, ker v vzorčnih ponudbah o medomrežnem povezovanju z omrežjem Telekoma (RIO), za zakup dostopovnih delov zakupljenih vodov in ethernet dostopa (RALO) in za medoperaterski zakup naročniških priključkov za dostop do fiksnega telefonskega omrežja na fiksni lokaciji za rezidenčne in poslovne uporabnike (WLR) zahteva od operaterjev za zavarovanje terjatev predložitev bančnih garancij pod nerazumnimi pogoji.

Agencijo je motilo tudi to, da se kršitve pogodbe sankcionira s prepovedjo dostopa operaterja do omrežja, storitev, objektov ali naprav ali drugimi ukrepi z enakim učinkom, pri čemer da niso določeni nediskriminatorni in transparentni pogoji za uporabo sankcij.

Apek je v teh odločbah Telekomu še naložil, da mora v roku 15 dni spremeniti veljavne vzorčne ponudbe RIO, RALO in WLR tako, da ta ne bo vseboval posameznih spornih določb.

V Telekomu se s tem niso strinjali, saj jim je bil na ta način odvzet mehanizem za zavarovanje terjatev do operaterjev, ki ne bi plačevali vseh obveznosti z naslova pogodb. Do tega dejansko tudi prihaja, pri čemer manjši oziroma alternativni operaterji trdijo, da ne plačujejo le spornih obveznosti.

"Vsi alternativni operaterji skupaj so nam dolžni že več kot deset milijonov evrov, daleč največ podjetje T-2, dolgovi pa še kar rastejo," so danes za STA pojasnili v Telekomu.

Telekom je sicer v zadnjem času že spremenil vzorčne ponudbe v delu, ki se nanaša na zavarovanje plačil po podpisanih pogodbah. Spremembe pri vzorčnih ponudbah RUO, BRO, RALO in WLR so začele veljati že 1. maja, spremembe pri ponudbi RIO pa so objavili 1. junija in začnejo veljati 1. julij letos.

Vendar se alternativni operaterji z novimi pogodbami nikakor ne strinjajo, danes poroča časnik Delo. V T-2 so poudarili, da so spremembe vzorčnih ponudb za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo (RUO) in za medomrežno povezovanje nične.

Na Apeku so za STA naknadno dejali, da bodo ponovno preverili dejansko stanje in ugotovili, ali zavezanec sedaj ravna skladno z ukrepi, naloženimi z regulatornimi odločbami, in skladno z zakonom o elektronskih komunikacijah.

Če je Telekom v vmesnem času odpravil vse nepravilnosti in ni zagrešil novih, bo lahko agencija vse tri postopke nadzora s sklepom ustavila. Če pa bi se izkazalo, da Telekom kot zavezanec za zavarovanje svojih terjatev do operaterjev v vzorčnih ponudbah postavlja nezakonite pogoje, bo agencija v ponovljenem postopku Telekomu Slovenije z odločbo v postopku nadzora naložila odpravo nepravilnosti.

Ob tem poudarjajo, da sama vključitev zavarovanj terjatev - bančnih garancij in drugih - v vzorčne ponudbe ne predstavlja kršitve regulatorne odločbe. Hkrati dodajajo, da bodo v primeru, če ugotovijo, da so izpolnjeni znaki prekrška, Telekom Slovenije skladno z zakonom o prekrških tudi ustrezno denarno kaznovali. Za navedeni prekršek je v zakonu zagrožena kazen do pet odstotkov letnega prometa, ustvarjenega na trgu javnih komunikacijskih omrežij oziroma storitev.