Predstavniki vlade gradbince sicer vse pogosteje usmerjajo na tuje trge. Ravno spodbujanju izvozne usmeritve gradbenega sektorja pa naj bi bila namenjena tudi omenjena shema za gradbena podjetja. "Če bi ta jamstvena shema stekla, bi spodbujala izvozno usmeritev tega sektorja, ki je za slovenske razmere izrazito predimenizioniran in se ne more rešiti drugače, kot da se v pomembnem deležu usmeri v izvoz," je dejal Križanič. Dodal je še, da je gospodarska diplomacija dala gradbenim podjetjem kar nekaj vzvodov za preusmeritev v izvoz, in ocenil, da "pa jim bo morda v tej preusmeritvi uspelo".

S tem se glede na dosedanje izjave strinja tudi minister Lahovnik. Ta je sredi februarja zavračal krivdo države za stanje v gradbeništvu, panogo, ki je po njegovem mnenju rasla prehitro, pa naslovil na iskanje poslov v tujini. Izstopajo predvsem dogovarjanja o poslih v Libiji, katere predstavniki bodo konec prihodnjega tedna že drugič v nekaj tednih obiskali Slovenijo. Vlada se je tako včeraj že seznanila z vsebino memoranduma, ki ga bosta podpisali Slovenija in Libija, sprejela pa je tudi poročilo o zaključku pogajanj o sklenitvi sporazuma o gospodarskem sodelovanju med državama.

Če in kako bo vlada pomagala gradbincem ni jasno. Reševanje gradbenih podjetij je v začetku aprila sicer napovedal predsednik vlade Borut Pahor, ko ga je direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle seznanil s črnimi napovedmi za panogo, v Dnevniku pa smo objavili novico, da gresta velika mariborska gradbinca MTB in Stavbar v prisilno poravnavo. Manj kot tri tedne kasneje je premier po srečanju z bančniki in gradbeniki stališče spremenil in zagotovil, da država gradbincev ne bo reševala. Na čigav predlog je shemo za gradbince zdaj pripravil minister Križanič, ni jasno, je pa ta kot finančni minister zagotovo bolj kot za reševanje gradbenega pristojen za bančni sektor, ki pa je do gradbincev močno izpostavljen.

Spomnimo, da finančno ministrstvo medtem še vedno pripravlja oziroma popravlja predlog zakona o državnih jamstvih za financiranje naložb gospodarskih družb, tudi na tega pa gradbena podjetja ne morejo računati. Po zadnjih neuradnih informacijah bodo ta iz zakona namreč izvzeta.

katja.svensek@dnevnik.si