"Dober večer, v petek opoldne vas vabim v Rateče. Izpostavil se bom javnosti in razkril celotno zgodbo, kaj se je dogajalo minulo soboto med šestimi jeseniškimi hokejisti in trenerjem Mikom Posmo." To so bile besede očividca, čigar izjave smo uporabili v Dnevniku v sredo, v četrtek zvečer pa nas je poklical po telefonu in nas povabil blizu meje z Italijo, kjer ima trgovino s športno opremo. Da, to je Matej Soklič, nekdanji smučarski tekač in olimpijec, ki so ga gorenjski igralci očrnili v izjavah, da je neverodostojna priča in da je sprl že pol Kranjske Gore. Zaradi tega, ker so puščice letele predvsem nanj, se je odločil javno spregovoriti.

V idiličnem okolju, obdanem z alpskimi vršaci, je Soklič kmalu po našem prihodu dejal, da je bilo idilično tudi pred tednom dni, vse do prihoda šestih razjarjenih hokejistov. Ko si je skuhal kavo in se usedel na klop, kjer je ameriški trener najbolj nastradal, je začel pripovedovati praktično identično zgodbo, ki smo jo že objavili, le da je bil pogovor tokrat vsaj za deset minut daljši. "Še danes ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Očitno ti hokejisti (Miha Rebolj, Anže Terlikar, Aleš Remar, Andrej Hebar, Gaber Glavič in David Slivnik, op. p.) mislijo, da lahko vsakega ustrahujejo, toda prišli so na napačen naslov. Pri meni ni beznica, da bi se pretepalo," je odločno povedal Soklič, ki so mu igralci po njegovih besedah zabičali, da ga bodo pretepli, če se bo vmešal.

"Vendar jaz se nočem vmešavati! Pričakoval bi le kakšno opravičilo za to, kar so storili. Tudi precej škode so mi povzročili pred trgovino. Nekega prijatelja so denimo udarili po hrbtu, da je padel čez teraso. Je to normalno početje? In zdaj se delajo, kot da ni nič! Če bi bili pravi športniki, česa takega ne bi storili," je nadaljeval nekdanji olimpijec in na vprašanje, zakaj ni nihče poklical policije, odgovoril: "Upali smo, da se lahko zadeva reši znotraj kluba. Nisem se želel vpletati, sploh pa ne škodovati ugledu Acronija Jesenic. Tudi Posma ni želel poklicati policije, a si je kasneje premislil. Moramo vedeti, da je bil brutalno napaden."

Kot smo omenili že na začetku, je Anže Terlikar obtožil Sokliča, da je skregal pol Kranjske Gore. Izpostavljeni očividec je hokejistu sporočil: "Ne vem, o čem govori. Menim, da bi se moral Terlikar bolj posvetiti karieri. Jaz sem na svoji športni poti že nekaj dosegel. Bil sem enajsti na olimpijskih igrah in trinajsti na svetovnem prvenstvu, zanj pa ne vem, ali bo kdaj trinajsttisoči igralec hokeja." Soklič je še dodal, da celoten škandal podrobno spremljajo kriminalisti, ki imajo dovolj dokazov prič, da pa minulo soboto "nihče od hokejistov ni deloval trezno".

Še pred intervjujem je na kraj dogodka prišel športni direktor kluba Zvone Šuvak in pojasnil, da je v Ratečah izključno kot občan Kranjske Gore in ne kot predstavnik kluba. Njegova izjava, "da se morajo igralci zahvaliti trem ljudem - prvi je Zvone Šuvak, ki jih je obdržal v ekipi, drugi je predsednik Slavko Kanalec, ki jih je redno plačeval, tretjo zahvalo pa naj pošljejo kar na svoj naslov", je tako vse, kar je uradno dejal nekdanji odlični hokejist. Vendar, pozor! Kot smo izvedeli ekskluzivno, so trije hokejisti pretepači že na dan incidenta, torej minulo soboto okoli 16. ure, športnemu direktorju v opitem stanju po mobilnem telefonu priznali vsa svoja nečedna dejanja. Ta poteza torej razkriva celotno resnico in potrjuje navedbe očividcev, razlika je le v tem, da so igralci po prespani noči stopili sebi v bran in popolnoma spremenili svoje izjave. Hokejisti tako Šuvaku govorijo eno, javnosti pa drugo, zatorej ni prav nobeno presenečenje, da jih na Ledarski 4 ne želijo več videti.