Od peterice Slovencev je točke ob Jermanu osvojil še Andrej Šporn s 27. mestom (+3,22), preostali pa so bili prepočasni za trideseterico. Rok Perko je z zaostankom 4,41 sekunde zasedel 34. mesto, Andrej Križaj je bil 38. (+5,30), Gašper Markič pa je bil 45. z zaostankom 6,70 sekunde.

Tržičan je s petim mestom, ki ga je delil s Švicarjem Didierom Cuchom, vpisal najboljšo slovensko uvrstitev na tem najdaljšem smuku v svetovnem pokalu. Jerman, ki je zmagal na zadnjem lanskem smuku v Bormiu, je bil pred dvema letoma v Wengnu šesti, danes je stopničke zgrešil za pičle štiri stotinke.

"To je v bistvu samo odraz tega, kakšna konkurenca vlada v tem športu. Jasno, ko sem prišel v cilj sem bil v bistvu zelo jezen na te štiri stotinke in tretje mesto, ki sem ga takrat zasedel. Kasneje se je žal pokazalo, da sem v bistvu izgubil stopničke. Kljub temu je peto mesto res vrhunski rezultat, še bolj me pa veseli, da se kljub napakam lahko še vedno pripeljem pod sam vrh in če se mi bo vse 'poklopilo', sem lahko spet na vrhu," je s prizorišča tekme v bernskih Alpah povedal najboljši slovenski smukač in smučar ta hip, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala s 33. napredoval na 25. mesto.

Pred enim letom je Jerman v Wengnu po najhitrejšem času na zadnjem treningu nato na pravem smuku zasedel skromno 17. mesto. Letos je ta urok prekinil in je "kljub temu", da je bil najhitrejši na zadnjem uradnem treningu na več kot štiri kilometre dolgi smukaški progi, nazadnje prišel med peterico najboljših. "Ta urok sem ukinil v Bormiu, kjer sem zmagal zadnji trening in potem zmagal. To mi daje samozavest, da sem sposoben tudi tekmo odpeljati na zelo visokem nivoju," je dejal Jerman, ki v smukaški razvrstitvi s 158 osvojenimi točkami po petih smukih zaseda sedmo mesto. Od Švicarja Didierja Defaga na šestem ga ločita le dve točki, od Italijana Wernerja Heela na petem šest točk, od Avstrijca Michaela Walchhoferja na četrtem 57 točk. Vodi Švicar Didier Cuche (296) pred rojakom Janko (284) in Kanadčanom Paradisom (224).

Janka je sicer z današnjo zmago prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala in s prvega mesta izpodrinil Avstrijca Benjamina Raicha, ki na smuku ni nastopil. Gre za Švicarjevo šesto zmago v svetovnem pokalu in drugo smukaško, prvo v Wengnu, ter četrto v tej zimi. Na vrh pa se je katapultiral s tremi zaporednimi zmagami v treh različnih disciplinah v Beaver Creeku decembra lani. "Zmagati v Wengnu pred domačim občinstvom so sanje vsakega švicarskega smučarja," je dejal 23-letnik. Progo, ki je s svojimi 4465 metri najdaljša na svetu in z višinsko razliko več kot kilometer (1028 m), je Janka premagal v dveh minutah in 32,23 sekunde s povprečno hitrostjo 105,59 km/h.

Kanadčan Osborne-Paradis je tretjič v tej zimi stopil na zmagovalni oder, na smuku v Val Gardeni in na superveleslalomu v Lake Louisu je zmagal. Smučarski veteran, 38-letni Büchel iz žepne državice ob meji med Švico in Avstrijo, pa je prvič po decembru 2008 stopil na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu ter vpisal svoje 18 stopničke v karieri. Po zmagi v superkombinaciji pa ameriški zvezdnik Bode Miller, kljub odličnemu času, ni končal današnjega smuka, izgubil je ravnotežje, zdrsnil po progi in izpadel.

Tekmovalni konec tedna v Wengu, v svoji že 80. izvedbi, se bo v nedeljo sklenil s slalomom.