Tekma na Lužnikih je tako v Rusiji kot Sloveniji požela ogromno zanimanja. V obeh taborih je bilo čutiti optimizem, na koncu pa se je za malce bolj "upravičenega" izkazal ruski. Nogometaši z vzhoda Evrope so že pred tekmo veljali za izrazite favorite in svojo ofenzivno moč na trenutke tudi demonstrirali. V soju žarometov pa se ni znašel kdo od ruskih napadalnih zvezdnikov, temveč vezist Dinijar Biljaletdinov, ki je zabil oba ruska gola.

Slovenci so večino prvega polčasa dobro izpolnjevali obrambne naloge in bili morda celo pričakovano zadržani pri odhodih v napad, saj so Rusi zelo dobri pri izkoriščanju prostora ob protinapadih. Toda zgodnji ruski zadetek je pomenil določene spremembe v slovenski vrsti, ki pa proti tehnično superiornejši ruski vrsti dolgo niso obrodile sadov.

Šele vstop Nejca Pečnika je poskrbel za bolj zanimive "slovenske" trenutke. Zlata rezerva selektorja Matjaža Keka je namreč zadela za aktivnih 1:2, imela pa je celo priložnost za izenačenje. Na koncu pa morajo biti v slovenskem taboru vendarle zelo zadovoljni, tudi zaradi dejstva, da so bili Rusi roko na srce večino tekme boljši. A pokazali so tudi slabosti v obrambi in sami zbranosti, kar bi na povratni tekmi veljalo izkoristiti.

Če slovenski selektor Matjaž Kek pričakovano ni presenetil z začetno enajsterico, pa je bilo malce drugače pri njegovem kolegu na ruski klopi. Guus Hiddink je kljub drugačnim informacijam tekmo začel praktično z vsemi zvezdniki, vključno z Romanom Pavljučenkom in Jurijem Žirkovom, ki naj bi zaradi pomanjkanja igralnega časa v svojih klubih (Tottenhamu in Chelseaju) prvotno sedela na klopi za rezervne igralce.

A prav Pavljučenko in predvsem Žirkov sta v uvodu tekme opozorila nase. Če je Pavljučenkov strel v 17. minuti švignil visoko prek vrat, pa je Žirkov v 14. minuti na levi strani preigral nekaj slovenskih igralcev in se znašel iz oči v oči s Samirjem Handanovićem, ki pa je mojstrsko posredoval. Toda slovenski nogometaši so kljub temu zelo obetavno začeli, v obrambi so dobro ustavljali ruske zvezdnike, v napadu pa prek Marka Šulerja in Valterja Birse v deveti in deseti minuti tudi zapretili.

Rusi so pričakovano imeli terensko premoč, a ob disciplinirani obrambni igri Slovencev niso zlahka prišli do priložnosti. Enega nevarnejših strelov je sprožil Sergej Ignaševič v 32. minuti, ko je poskusil s prostega strela, vendar je bil Handanović spet na mestu. Na slovensko žalost pa Udinesejev vratar ni mogel veliko storiti v 40. minuti, ko so Rusi izpeljali drugo resno akcijo na tekmi. Na robu kazenskega prostora je do žoge po Pavljučenkovi podaji prišel ljubljenec Evertonovih navijačev Dinijar Biljaletdinov, iz igre vrgel oba slovenska srednja branilca Šulerja in Boštjana Cesarja ter z lepim strelom zadel za 1:0.

Po polčasu so se tako Slovenci znašli v zaostanku in so morali začeti malce bolj razmišljati tudi o ambicioznejši igri v napadu, ne več le striktno pokrivati ruske napadalce in čakati na protinapade. A se vsaj v uvodu ni uresničilo ne eno ne drugo. Slovenci niso nič bolj napadali, Rusi pa so bili še bolj nevarni in takoj prek Aršavina, Pavljučenka in Ignaševiča znova zapretili. V 53. minuti pa tudi drugič na tekmi zadeli in zasluženo povišali prednost.

Udarila je "angleška naveza". Pavljučenko (Tottenham) je podal na levi strani do Aršavina (Arsenal), ta pa v kazenski prostor do Biljaletdinova (Everton). Sprva se je slednjemu žoga odbila do Bojana Jokića, ki pa mu je ni uspelo izbiti, tako da je ruski nogometaš znova prišel do žoge in matiral Handanovića. V nadaljevanju so gosti vendarle krenili globlje na rusko polovico, toda pravega strela proti vratom vseeno ni bilo.

Na drugi strani so se Rusi začeli obračati k protinapadom in morda celo prezgodaj začeli le paziti na zanesljivo prednost (pa čeprav je, denimo, tudi Pavljučenko še dvakrat preizkusil Handanovića). V 87. minuti so namreč Slovenci le izkoristili eno redkih priložnosti in si priigrali "aktiven" rezultat pred povratno tekmo. Robert Koren je z roba kazenskega prostora močno sprožil, Igor Akinfejev je žogo odbil, a le na glavo rezervista Nejca Pečnika, ki je brez težav zadel. Toda napadalec Nacionala bi lahko v 92. minuti lahko celo poskrbel celo za izenačenje, toda njegov strel nekoliko z leve strani je Akinfejev izvrstno obranil.