"Naš načrt je, da dosežemo izid, ki nam bo omogočil, da bo odločala povratna tekma v sredo v Ljudskem vrtu v Mariboru. Zavedamo se moči ruske reprezentance in njenega strokovnega štaba, vendar nam ne more nihče vzeti želje, da bi bili mi zmagovalci tega dvoboja," je slovenski selektor Matjaž Kek povedal številnim ruskim novinarjem pred sinočnjim treningom na umetni travi v jesenskih razmerah (oblačno vreme z rosenjem in temperatura 6 stopinj Celzija). Ne bom zapravil zadnje vozovnice za pot na svetovno prvenstvo," je odločen selektor Rusije, Nizozemec Guus Hiddink, ki je doslej na svetovnih prvenstvih vodil že reprezentanco Nizozemske, Južne Koreje in Avstralije.


Slovenski nogometni reprezentanti, ki so v Moskvo dopotovali že v četrtek zvečer, so v ruski prestolnici vzbudili veliko pozornosti. Že ob četrtkovem prihodu v Ritz Charlton, najbolj luksuzni hotel v velemestu z 11 milijoni prebivalcev (vsak dan se jih v službo in po opravkih vanj pripelje še tri milijone), so jih pričakale novinarske ekipe in lovci na avtograme.

Včeraj so bili med sprehodom po Rdečem trgu prava turistična atrakcija, največja Milivoje Novakovič, ki je z značilno rusko kučmo na glavi žongliral kar sredi kultnega kraja.

Že popoldne so bile vse misli usmerjene v drevišnjo prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Rusijo na štadionu Lužniki, kjer so veličasten športni park, v katerem je ob dvorani in štadionu tudi 70-metrska smučarska skakalnica, zgradili na močvirju, po katerem je predel dobil tudi ime (luža). Za drevišnjo tekmo bodo vsem gledalcem razdelili tudi zaščitne maske pred prašičjo gripo.

"Tudi Rusi so le ljudje in nič več. Igrali smo že z boljšimi in močnejšimi tekmeci. Ekipa je že vajena takšnih tekem in na prvi smo sposobni tudi zmagati, a tudi minimalen poraz ne bi bil tragičen," je v slovenščini in angleščini odgovarjal štoper slovenske vrste Marko Šuler, medtem ko se je nad oblačno Moskvo z rahlim dežjem, jesensko temperaturo 6 stopinj Celzija in brez snega že spustil mrak in smo obiskovalci iz Slovenije negodovali nad kaotičnim prometom, v katerem za nekaj kilometrov dolgo pot letališče-hotel-štadion porabljen čas šteješ v urah. Reprezentanca ima državniški tretma, ker ima vseskozi policijsko spremstvo. Ko smo Šulerja pobarali o odlikah obrambe, ki je v kvalifikacijah prejela le štiri gole, je bil realen: "Celotna ekipa ima zasluge za trdno obrambo in gole v napadu. A trdnost obrambe bo treba znova dokazati na naslednjih dveh tekmah."

Medtem ko so umetniki Novakovič, Cesar, Radosavljevič in Koren igrali pepčka na eni strani igrišča, ostali pa isto igro skupaj, je iz kroga za trenutek skočil Mišo Brečko in v novinarske mikrofone zdrdral: "Kakšna nervoza? Če bi bila, tukaj ne bi imeli česa iskati. Vsi uživamo v težkih tekmah. Ne strinjam se s tem, da bo igrala odlična slovenska obramba proti vrhunskemu ruskemu napadu. Mi kot ekipa moramo igrati dobro v obrambi in napadu." Več ni mogel povedati, ker je Kek že zapiskal v piščalko za zadnji taktični trening pred drevišnjo bitko, za katero je verjetno izgubljen Mavrič, saj so bolečine v hrbtu znova večje, potem ko je spal v mehki postelji.

"Pri fantih je čutiti veselje in zadovoljstvo, da bodo igrali takšno tekmo. Imamo izziv, motiv in veliko željo, da se postavimo po robu veliki Rusiji, ki ima predvsem v napadu zvezdnike evropskega formata. Slovenija bo v Moskvi izgledala kot prava reprezentanca, ki si je zasluženo priigrala dodatne kvalifikacije, katere so bile pred začetkom utopija," je razmišljal Matjaž Kek, hvalil rusko gostoljubnost, a obenem ruskega novinarja podučil, da mora biti bolj ažuren, ko ga je spraševal o neigranju Cesarja.

Verjetni postavi, Rusija: Akinfejev, Anjukov, Berezutski (Kolodin), Ignaševič, Jambajev (Žirkov), Zirjanov, Bistrov, Semšov, Aršavin, Pogrebnjak, Keržakov.

Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Kirm, Koren, Radosavljevič, Birsa, Dedič, Novakovič.