Čeprav so nadzorniki Ceraniju (v nadzornem svetu sta ostala le še Günter Sovič in Branko Šibakovski) podelili štiriletni mandat, je malo možnosti, da bo družba obstajala toliko časa. Če je namreč Infond Holding še nedavno obvladoval 54 odstotkov Pivovarne Laško in 25 odstotkov Mercatorja, je imel včeraj, ko je vodenje družbe prevzel Cerani, le še dobre tri odstotke Laškega in 1,35 odstotka Mercatorja, bančne zaplembe pa so družbi prinesle 145-milijonsko izgubo. Po naših izračunih ima tako Infond Holding za okoli 40 milijonov evrov premoženja in še za 100 milijonov evrov več finančnega dolga.

O težkem finančnem položaju v Infondu Holdingu in vse bolj napetih razmerah med glavnimi akterji pričajo tudi informacije o zapletih z vložitvijo napovedane odškodninske tožbe proti bankam zaradi zasegov delnic. Po naših informacijah se je namreč zapletlo pri zbiranju denarja za plačilo sodne takse za vložitev tožbe. Kot je znano, je Infond Holding že pred časom ugotovil, da je insolventen, Cerani pa naj ne bi priskrbel denarja za plačilo sodne takse. Ta naj bi znašala več kot sto tisoč evrov, po nekaterih ocenah celo okoli 180.000 evrov. Zato namerava Infond Holding sodišče zaprositi za oprostitev plačila sodne takse.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.