Francoski minister za proračun Eric Woerth je dejanje vodstva družbe označil za nenormalno in provokativno, prav tako pa meni, da bi bilo najbolj primerno, da bi bivši izvršni direktor prejeto denarno nagrado vrnil. Francoski premier Francois Fillon trdi da je Morin znesek prejel kot odpravnino, dodal pa je, da je treba upoštevati pravila poslovanja francoskih podjetij glede izplačil denarnih nagrad. Francoski državni sekretar za industrijo Luc Chatel pa je opozoril, da morajo biti denarne nagrade zaposlenim v Valeu odobrene na skupščini delničarjev. Vlada bo tako na naslednji skupščini kot delna lastnica družbe glasovala proti denarni nagradi, ki so mu jo v družbi odobrili.

Glede izplačila odpravnine so se namreč skrivoma dogovorili na sestanku 20. marca, predsednik uprave Pascal Colombani pa je v izjavi za javnost obrazložil, da so pri odločitvi upoštevali tudi 20 let Morinovega dela v družbi. V Valeu so februarja objavili četrtletno izgubo v višini 313 milijonov evrov, v letu poprej pa je družba poslovala z 50 milijonov evrov čistega dobička.

Če upoštevamo dejstvo, da je družba prejela finančno pomoč francoske vlade, ki je tako postala osem odstotna lastnica družbe, je tako visoko izplačilo izvršnemu direktorju nedopustno. Množica francoskih državljanov je že tako nezadovoljna z vlado glede načina reševanja finančne krize, kar je prejšnji teden povzročilo stavko treh milijonov Francozov.