Podrobnejši načrt ukrepov, s katerimi želi vlada spodbuditi prodajo avtomobilov, bo vladna komisija za razvoj in reforme po pisanju kitajskega časnika China Daily predstavila kmalu. Ukrepi bodo del novega paketa, s katerim želi kitajska vlada priskočiti na pomoč ključnim industrijam.

Paket naj bi predstavili še pred letošnjim zasedanjem kitajskega ljudskega kongresa, ki bo 5. marca v Pekingu. Kitajska je že novembra predstavila paket pomoči v skupni vrednosti okoli 400 milijard evrov.

Kitajska avtomobilska podjetja so v lanskem letu prodala 9,38 milijona motornih vozil, kar je 6,7 odstotka več kot leto prej, a hkrati najnižja rast v zadnjih 10 letih. Izdelala so 9,34 milijona vozil, s čimer so zaostala za ciljem, ki je bil tako za proizvodnjo kot prodajo 10 milijonov enot, so sporočili iz kitajskega združenja avtomobilskih proizvajalcev.

Osebnih avtomobilov so lani na Kitajskem prodali 6,76 milijona, kar je 7,3 odstotka več kot predlani in 21,7 odstotka več kot leta 2007. Se je pa prodaja avtomobilov proti koncu leta zmanjšala, in sicer decembra na letni ravni za osem odstotkov, novembra pa za 15 odstotkov.

Kitajska je vse od leta 1999 beležila dvomestno rast prodaje vozil na letni ravni, pri čemer je leta 2007 rast znašala 22 odstotkov.

Največji evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen je prejšnji teden objavil, da je v lanskem letu prodal več kot milijon vozil, kar je 12,5 odstotka več kot predlani. Ameriški velikan General Motors je v letu 2008 na kitajskem trgu prodal 1,094 milijona vozil, šest odstotkov več kot predlani, a hkrati najnižja rast v zadnjih šestih letih, še poroča dpa.