V letu 2008 se je zvrstilo precej koncertov. Nastop skupine Gorillaz Sound System je pritegnil več kot 20.000 ljudi. Obiskal nas je svojevrsten glasbeni duet Roisin Murphy, ki združuje pop in disko. Skupina Massive Attack, ki je bila ustanovljena leta 1988 v Bristolu, je navdušila občinstvo v nabitih Križankah, v Hali Tivoli pa je nastopil karizmatični britanski pevec Seal, ki je pred glasbeno kariero delal v arhitektnih birojih. Ljubljančan Chris Eckman po rodu iz Amerike je pri založbi Sanje izdal album The Last Side of The Mountain, ki vsebuje uglasbeno poezijo Daneta Zajca.

Veliko filmskega kritiškega prahu je doživel fim Pokrajina št. 2, zmagovalec Festivala slovenskega filma v režiji Vinka Möderndorferja. V filmu o kraji skrivnostnega dokumenta iz druge svetovne vojne ne manjka nasilja in spolnosti. Javnost je bila zadovoljna s filmom posnetim po literarni predlogi Ferija Lainščka Petelinji zajtrk. Gre za film o malih ljudeh, ki je pri gledalcih naletel na topel sprejem. Nizkoproračunski film Damjana Kozoleta Za vedno, ki je bil prikazan tudi na ljubljanskem festivalu LIFFe, je na festivalu v Skopju bil proglašen za najboljši film v selekciji filmov iz balkanskih držav.

Narodna galerija je priredila razstavo, ki predstavlja štiri velike impresioniste: Rihard Jakopič, Matija Jama, Ivan Grohar in Matej Sternen. Razstava, ki jo zamejujeta letnici 1890 in 1920 prikazuje tudi dela naših literatov, med razstavljenimi deli pa so zastopani tudi sopotniki impresionistov - Vesnani. Dela so postavljena v širši družbeni in politični kontekst. Leto 2008 je zaznamovalo tudi 500. obletnica rojstva Primoža Trubarja, protestantskega reformatorja, začetnika in utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika. Razstava v Narodnem muzeju predstavlja postaje njegovega življenja, njegovo osebnost in okoliščine.

Na gledališkem področju je blestel dobitnik Borštnikovega prstana igralec Aleksander Valič. Nagrada za najboljšo uprizoritev je pripadla predstavi Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem v izvedbi ljubljanske Drame. Za vlogi v zmagovalni predstavi sta bila nagrajena Veronika Drolc in Marko Mandić. Preostale nagrade so prejeli Janko Petrovec, Jernej Šugman in Tadej Toš.