Oktobra so se na medletni ravni najbolj zvišale cene v oskrbi za elektriko, plinom in vodo, in sicer za 7,8 odstotka. Med ostalimi dejavnostmi po področjih standardne klasifikacije dejavnosti so se cene industrijskih proizvodov v predelovalnih dejavnostih oktobra letos v primerjavi z istim mesecem lani povzpele za 3,8 odstotka, v kmetijstvu, lovu in gozdarstvu za 3,3 odstotka, v rudarstvu pa za 3,1 odstotka.

V mesečni primerjavi pa so se oktobra najbolj povečale cene industrijskih proizvodov v kmetijstvu, lovu in gozdarstvu (za pol odstotka) ter rudarstvu (za 0,4 odstotka). Zvišale so se tudi cene v oskrbi z elektriko, plinom in vodo (za 0,2 odstotka), medtem ko so se v predelovalnih dejavnostih znižale za 0,7 odstotka.

Med dejavnostmi po namenu porabe proizvodov so se oktobra glede na mesec prej okrepile edino cene proizvodov za široko porabo. Zvišale so se za 0,2 odstotka. Cene proizvodov za investicije so se oktobra znižale za 0,6 odstotka, proizvodov za vmesno porabo pa za 1,1 odstotka. V letu dni, od lanskega do letošnjega oktobra, so se proizvodi za vmesno porabo podražili za 4,5 odstotka, proizvodi za široko porabo za 3,6 odstotka in proizvodi za investicije za 3,5 odstotka.