Med letom ni kazalo, da bo ob koncu sezone potekal hud boj za številko 1 svetovnega ženskega tenisa. Iga Šwiatek je imela namreč sijajno serijo uspehov ter imela na svetovni lestvici že več kot 4000 točk prednosti pred Arino Sabalenka. Toda Belorusinja je v zadnjem delu sezone znova igrala izvrstno ter s turnirskimi zmagami v Cincinnatiju, OP ZDA v New Yorku in Wuhanu znova prevzela mesto najboljše teniške igralke na svetu. V ponedeljek je na svetovni lestvici začela deveti teden najboljše na svetu, kar je dokaz, da je jesen njen čas. Prejšnjih osem tednov je namreč preživela kot najboljša igralka sveta lani, in sicer med 11. septembrom in 5. novembrom.

Zanimivo je, da se je Arina Sabalenka prebila na 1. mesto svetovne lestvice zato, ker je bila Iga Šwiatek kaznovana z odvzemom točk, ker v sezoni ni nastopila na vsaj šestih turnirjih WTA 500 v sezoni. Poljakinja, ki je na mestu številke 1 pri 23 letih preživela že 125 tednov, ni tekmovala vse od OP ZDA. Nasploh je zadnjo lovoriko osvojila na začetku junija v Parizu. Na Wimbledonu se je poslovila v 3. krogu (boljša je bila Kazahstanka Julija Putinceva), na olimpijskem turnirju je izpadla v polfinalu (premagala jo je Kitajka Zheng Qinven), v Cincinnatiju se je poslovila v polfinalu (skalp ji je vzela Arina Sabalenka), v New Yorku pa je izpadla v četrtfinalu (proti Američanki Jessici Pegula). Kot glavni razlog nenastopanja je navedla utrujenost, največ energije pa ji je v zadnjih tednih vzelo iskanje novega trenerja. Rojaka Tomasza Wiktorowskija je prejšnji teden zamenjala z Belgijcem Wimom Fissettejem. Pred tem je bil trener Naomi Osaka, 44-letni strokovnjak pa je v preteklosti sodeloval s slovitimi imeni ženskega tenisa, kot so Kim Clijsters, Viktorija Azarenka, Simona Halep in Angelique Kerber.

20:1

je razmerje zmag in porazov Arine Sabalenka od sredine avgusta. Njena tekmica Iga Šwiatek je v tem času odigrala le devet dvobojev in jih sedem dobila.

8

medsebojnih dvobojev je dobila Iga Šwiatek proti Arini Sabalenka, izgubila pa štiri. Med njimi zadnjega v polfinalu Cincinnatija s 3:6, 3:6.

Drugo leto zapored se bosta najboljši igralki sveta pomerili za mesto številke 1 na sklepnem turnirju najboljših osmih igralk sveta. Lani je bila v Rijadu uspešnejša Iga Šwiatek, ki je osvojila turnir s petimi zmagami, dobila pa je tudi medsebojni dvoboj v polfinalu. Ker Poljakinja brani precej več točk kot Belorusinja, bo favoritinja za prvo mesto ob koncu leta pripadel slednji, ki si bo lahko teoretično naziv najboljše igralke zagotovila že s tremi zmagami v skupinskem delu tekmovanja.

Od prejšnjega tedna je znanih vseh osem udeleženk, ki bodo med 2. in 9. novembrom nastopile v Rijadu. Kot zadnji sta si mesto med elito zagotovili Kitajka Zheng Qinven (v tej sezoni je osvojila Palermo in olimpijski turnir v Parizu) in Čehinja Barbora Krejčikova (zmagovalka Wimbledona). Najuspešnejši igralki v sezoni sta Iga Šwiatek s petimi lovorikami (Doha, Indian Wells, Madrid, Rim, Roland Garros) in Arina Sabalenka s štirimi (OP Avstralije, Cincinnati, OP ZDA, Wuhan). Kot tretja najboljša v sezoni se je v Rijad uvrstila Američanka CoCo Gauff (pokal zmagovalke je dvignila v Aucklandu in Pekingu), sledijo še Italijanka Jasmine Paolini (Dubaj), Kazahstanka Jelena Ribakina (Brisbane, Abu Dabi, Stuttgart) in Američanka Jessica Pegula (Berlin, Toronto). 

Priporočamo