Slovenska ženska skakalna reprezentanca A bo v novi sezoni svetovnega pokala, ki se bo z mešano ekipno tekmo začela 22. oktobra v norveškem Lillehammerju, pod pritiskom branjenja številnih uspehov iz pretekle sezone. Jedro ekipe ostaja enako, saj so Nika Prevc, Nika Vodan (še lani Križnar), Ema Klinec, Katra Komar, Taja Bodlaj in Ajda Košnjek še naprej članice glavnega moštva, ekipi pa se bo večkrat na tekmah pridružila tudi mladinska svetovna prvakinja iz Planice Tina Erzar. Največjo spremembo je ekipa doživela v strokovnem štabu, saj se je z mesta glavnega trenerja poslovil dolgoletni uspešni selektor Zoran Zupančič. V velike čevlje je stopil Jurij Tepeš.

Nekdanji vrhunski skakalec, ki je zadnja leta deloval kot trener v državnem panožnem centru v Kranju, je svoj mandat na tekmah poletne velike nagrade začel silovito z zmago Eme Klinec, nato pa v poletnem obdobju rezultatsko ni bil več uspešen. »Zagotovo z izkupičkom nisem zadovoljen, a razlogov za paniko ni,« nam je ​Jurij Tepeš ​dejal v Klingenthalu po zadnji tekmi poletne velike nagrade. »Vem, da punce znajo skakati. Skoki na treningih so veliko boljši, kot so bili na tekmah. Punce bodo pozimi morale umiriti glave in uživati v skokih, ne loviti rezultata,« ima 35-letnik jasno vizijo, kako svoje varovanke obdržati na vrhu. Naloga bo zahtevna, saj so lani še varovanke Zorana Zupančič kar 21-krat stopile na oder za zmagovalke, Nika Prevc pa je odnesla glavno nagrado v obliki velikega kristalnega globusa.

21 stopničk so si v izjemno uspešni sezoni 2023/24 priborile slovenske skakalke. Med posameznicami je to uspelo Niki Prevc, Emi Klinec in Niki Vodan, obe Niki pa sta poskrbeli tudi za premierno slovensko zmago na ženski super ekipni tekmi.

Najmlajša skakalka iz dinastije Prevc je lani pri zgolj 18 letih prikazala izjemno trdnost in niti enkrat ni klonila pod pritiskom. Pred začetkom nove sezone je sedaj 19-letnica iz Dolenje vasi priznala, da lanskih dosežkov ne more kar odmisliti. »Tega ne moreš kar odmisliti. Ker že imam en globus, tudi sama mislim, da bom letošnje dosežke ves čas primerjala z lanskimi,« ​Nika Prevc priznava, da je bila rezultatska obremenitev prisotna že na poletnih tekmah. Kljub temu verjame v novo uspešno sezono. »Na treningu so moji skoki zelo dobri. Moram le še malo izpiliti formo, da bom tudi na tekmah bolj zanesljiva.« Predvsem pa ima Prevčeva oči uprte na glavno nagrado sezone, svetovno prvenstvo v Trondheimu. »Tam se želim prikazati v najboljši luči,« napoveduje mlada skakalka, ki je zadovoljna z novim trenerjem, saj je z njim že tri leta sodelovala v Kranju.

Ob Prevčevi bosta rezultatsko breme ekipe nosili še Nika Vodan in Ema Klinec, ki že imata izkušnji z zmagovanjem na tekmah najvišjega ranga, Vodanova je v svoji karieri tudi že osvojila veliki kristalni globus. Vodanova je imela poleti nekaj težav s poškodbo kolena. »Na srečo ne čutim več bolečin. Do zime pa je še dovolj časa, da skoke spravim na pravo raven,« je ​Nika Vodan ​dejala po 12. mestu v Klingenthalu, kjer je bila najboljša Slovenka. Ema Klinec je bila s tretjim mestom v skupnem seštevku PVN najboljša Slovenka. »Dokazala sem, da z dobrim skokom sodim v vrh. Punce znamo skakati, to moramo pokazati le še na tekmi,« je odločna ​Ema Klinec. 

Priporočamo