Prvo vprašanje ob spremljanju tega globalnega veledogodka, je, ali bo padel rekord po številu sodelujočih držav. Tudi tokrat bo tako, v Budimpešti bo nastopilo rekordnih 194 držav v odprti konkurenci in 181 v ženski. Madžarska bo izkoristila pravico gostiteljice in nastopila s po tremi ekipami v obeh konkurencah, premierno pa bosta nastopili tudi ekipi begunk in beguncev. Na prejšnji olimpijadi v indijskem Chennaiju je nastopilo 186 držav v odprti in 160 v ženski konkurenci. Tekmovanje ima poseben čar tudi za najboljše na svetu in praviloma si vsi želijo biti zraven. V Budimpešto pridejo vsi največji svetovni zvezdniki na čelu z Norvežanom Magnusom Carlsenom, velika izjema je le drugi šahist sveta Hikaru Nakamura. A tudi brez njega bodo Američani s Fabianom Caruano papirnati favoriti.

Kot že postaja navada, ne bomo videli obeh ekip Rusije. Videli pa bomo tudi svetovnega prvaka Dinga Lirena in njegovega izzivalca Gukesha Dommarajuja, ki bosta za Kitajsko oziroma Indijo nastopila le na drugi deski – tako kot ju uvrščajo rejtinške točke. Omenjeni državi sta ob ZDA med favoriti za kolajne, ki pa si jih bo treba prigarati. Svoje načrte ima branilec naslova Uzbekistan, ki tokrat začenja kot četrti nosilec (pred dvema letoma so golobradci iz Taškenta osupnili šahovski svet in zmagali s 14. štartnega položaja). Da mislijo resno, potrjuje njihova izbira kapetana: to je nekdanji svetovni prvak Vladimir Kramnik, ki je kot igralec pretežno upokojen, v zadnjem času pa dviguje prah s kontroverznimi izjavami in namigi na goljufanje nekaterih kolegov na spletnih turnirjih.

Obe ekipi s številko 28

Eden najbriljantnejših šahovskih mislecev v zgodovini bi lahko nadomestil tisti kanček kakovosti, ki Uzbekom na papirju manjka v primerjavi z največjimi favoriti. Omeniti velja še močne Nizozemsko, Anglijo, Poljsko, vedno obetavni Iran, Nemčijo z mladim Vincentom Keymerjem, večno prisotno Armenijo, zelo izkušeno, a staro Ukrajino: 55-letni Vasilij Ivančuk bo v vlogi rezerve, ekipo pa vodi naš Aleksander Beljavski. Vroče bo tudi domačim navijačem, kajti Madžari so uspeli privabiti nazaj Richarda Rapporta. Eden najzanimivejših šahistov na svetu, sekundant svetovnega prvaka Dinga, je v zadnjih letih igral za Romunijo. Spet bo zaigral tudi Peter Leko, nekdanji izzivalec Vladimira Kramnika, tako da domačini računajo na odmeven dosežek. Zanimivo bo spremljati tudi evropske prvake Srbe, ki so z dvema vrhunskima ruskima igralcema izziv za vsako ekipo.

Pri dekletih od najbolj zvenečih imen manjkajo svetovna prvakinja Ju Wenjun, Indijka Koneru Humpy ter znameniti ukrajinski sestri Ana in Marija Muzičuk. Favoritinje so Indija s Hariko Dronavalli, Gruzija z Nano Dzagnidze, Poljska z Alino Kašlinsko in Kitajska z Zhu Jiner. Branilke zlata Ukrajinke, ki ne morejo računati na omenjeni sestri, bodo posledično napadale vrh šele s šestega izhodišča. Resne načrte imajo še Američanke in Azerbajdžanke, kot že nekaj let pa so nevarne mlade Kazahstanke.

Kakšni so slovenski obeti? Obe ekipi sta uvrščeni na 28. izhodišče, kar pušča dovolj prostora za napredovanje. Ob prvi zvezdnici Lauri Unuk bodo zaigrale Zala Urh, Lara Janželj, Teja Vidic in Vesna Mihelič, vodil jih bo selektor Matjaž Mikac. Gotovo bodo dekleta zadovoljna, če bodo pristala v prvi dvajseterici ali tik za njo. Fantje se bodo predstavili z dvema ruskima šahistoma. Ob Vladimiru Fedosejevu in Antonu Demčenku bodo igrali še Matej Šebenik, Jan Šubelj in 16-letni debitant Matic Lavrenčič, naš najmlajši olimpijec doslej. Vsak dosežek okrog 20. mesta bo vreden poklona, kot vedno pa bo na tem dolgem turnirju nujno nekaj sreče z žrebom in dobra igra v zadnjem krogu. Zanimivo je, da je naša moška vrsta iz javnosti ne povsem jasnih razlogov že dobro leto brez selektorja, vlogo kapetana pa bo (tako kot v Chennaiju) prevzel Matej Šebenik. Tvegajmo še napoved zmagovalcev: Indijci in Gruzijke. 

Priporočamo