»Oboji bomo igrali evropsko,« je pred večnim derbijem napovedal trener Maribora Ante Šimundža. Z razlogom: moštvi sta še vedno v boju za skupinski del konferenčne lige, kar bosta morali na domači zelenici potrditi v četrtek. Pričakovano je Ljudski vrt pokal po šivih, saj se je zbralo 9650 gledalcev. Ti so morali priznati, da Olimpija letos igra zelo dobro, navsezadnje Ljubljančani še niso izgubili tekme, pa čeprav je bila v novi sezoni to že njihova 11. po vrsti.

Ažbe Jug je ubranil strel z bele točke

Za ljubitelje nogometa se ni začelo po njihovih željah. Ko je namreč sodnik David Šmajc v 15. minuti zapiskal najstrožjo kazen za Olimpijo in se je Raul Florucz pripravljal, da jo izvede, je vanj s tribune, kjer je bila navijaška skupina Viole, priletel predmet, sledila je prekinitev, obe moštvi sta se odpravili z igrišča. Po skoraj 30-minutni prekinitvi sta se vrnili, Floruczu pa je kazenski strel vratar Maribora Ažbe Jug obranil. V 23. minuti je sodnik znova razjezil domače navijače, saj je še enkrat pokazal na belo točko, a nato spremenil odločitev in dosodil le prosti strel. Gostitelji so povedli v 26. minuti, ko gostom žoge ni uspelo izbiti iz kazenskega prostora, Josip Iličić jo je lepo podal do Žige Repasa, ki jo je z enajstih metrov neubranljivo poslal pod prečko. V vodstvu so bili Mariborčani zgolj devet minut, ko je žoga v kazenskem prostoru padla na nogo Justasa Lasickasa, ki mu ni bilo težko premagati Juga. Ljubljančani so imeli veliko priložnost za zmago v 85. minuti, ko je vratar Jug naredil napako in žogo brcnil do Dioga Pinta, ki pa pri strelu ni bil zbran. Olimpija je prekinila niz treh porazov na zadnjih treh večnih derbijih.

»Nismo zadovoljni, saj smo želeli zmagati. Tekma je bila težka in taktična z obeh strani. Malce nam je zmanjkalo do zmage. Ritem je težak, saj nas že v četrtek čaka evropska tekma leta. Jug je odlično branil, veseli smo, da ga imamo. Verjamem, da bo Ljudski vrt znova poln, smo namreč mesto, ki živi z nogometom,« je dejal nogometaš Maribora Martin Milec. Branilec Olimpije Marcel Ratnik je dodal: »Tekma je bila odprta, oboji smo imeli priložnosti, mi nekoliko večje. Poznala se nam je utrujenost, a dokazali smo, da imamo zmagovalno mentaliteto, ki nam jo je vcepil trener. Zdaj smo vse misli usmerili v četrtkovo tekmo z Rijeko, na kateri moramo zmagati. Naj v Stožice pridejo navijači, da se bomo veselili skupaj.« Tako Maribor kot Olimpijo v četrtek čakata evropski tekmi z Djurgardnom in Rijeko, po katerih bo znano, ali se bosta uvrstila v skupinski del konferenčne lige.

Trener Domžal podal odstopno izjavo

Pri Domžalah je pred tekmo s Koprom vrag vzel šalo. Ker so na zadnjih petih tekmah štirikrat izgubili in enkrat remizirali, kar jih je prikovalo na zadnje mesto na lestvici, je bil uspeh proti varovancem trenerja Oliverja Bogatinova nujen. Koprčani so se izkazali za premočnega tekmeca, pa čeprav so imeli že v prvem polčasu težave s poškodbami, saj sta predčasno morala iz igre Enej Marsetič in Wisdom Sule. Slednji, ki se mu obeta prestop iz Kopra, je polčas končal v solzah. Dva gola je z enajstmetrovke zabil Petar Petriško.

»Tekma se enostavno ni odvila po naših željah. Znova smo dobro začeli, bili smo agresivni, a nato pridejo na plan individualne napake. To se nam na žalost dogaja že vseh šest krogov. Zelo težko bo, vendar je treba dvigniti glave in dobro delati naprej,« je po tekmi dejal trener Domžal Erik Merdanović. Dan pozneje je podal še eno izjavo, tokrat še resnejšo, da odstopa. Pričakovano, kar je potrdil tudi športni direktor kluba Matej Oražem: »Erik me je obvestil o svojem nepreklicnem odstopu in s tem prevzel odgovornost za trenutno rezultatsko krizo, v kateri smo se znašli. S tem je pokazal veliko mero karakterja, za kar se mu ob tej priložnosti tudi javno zahvaljujem. Kljub vloženemu trudu in strokovnemu znanju se nam rezultatsko nikakor ni izšlo, kar pa je na najvišji ravni na koncu tisto, kar šteje največ.« To ni bil edini odstop, klub je namreč zapustil tudi pomočnik direktorja Grega Ciglar. Moštvo bo začasno vodil Matej Podlogar.

Klub z Obale ima na svojem računu že 12 točk in dokazuje, da bo letos resen tekmec v boju za naslov državnega prvaka in nastop v Evropi. Na vrhu lestvice sta ob boku Kopru z enakim izkupičkom točk še Olimpija in Mura.

Izidi 6. kroga: Mura – Kalcer Radomlje 1:0 (0:0, Vizinger 85/11-m), Domžale – Koper 0:3 (0:1, Petriško 43/11-m, 61/11-m, Mittendorfer 51), Maribor – Olimpija 1:1 (1:1, Ž. Repas 26; Lasickas 35), 20.15 Celje – Primorje, ponedeljek ob 17.30: Bravo – Nafta 1903.

grafika nogome

     

V drugi ligi nič več 100-odstotnih

Med klubi v 2. slovenski nogometni ligi ni več stoodstotnega. Po 3. krogu bi to lahko bile Bilje, a so izgubile na gostovanju pri Dravinji, čeprav je imela slednja več kot uro nogometaša manj na igrišču. Izidi: Gorica – Bistrica 3:1, Beltinci – Triglav 1:3, Aluminij – Tabor 1:2, Ilirija – Drava 0:3, Tolmin – Slovan 1:1, Dekani – Krka 1:3, Dravinja – Bilje 1:0, Grosuplje – Rudar 2:0, vrstni red: Gorica 7, Beltinci, Tabor, Bilje, Aluminij in Grosuplje po 6, Triglav, Tolmin, Drava, Krka in Dravinja po 4, Dekani 3, Slovan in Ilirija po 2, Bistrica in Rudar po 1.

Priporočamo