V nogometni ligi narodov sta končani dve tretjini tekmovanja. V boju za prvaka si je v ligi A Španija že po štirih krogih zagotovila napredovanje v četrtfinale, medtem ko Portugalska priložnosti ni izkoristila, saj je le remizirala na Škotskem (0:0). Evropska prvakinja Španija je v deževni Cordobi premagala Srbijo s 3:0 (Morata je zastreljal še enajstmetrovko), potem ko v začetni enajsterici ni bilo niti enega igralca iz treh največjih klubov Real Madrid, Atletico Madrid in Barcelona. Selektor Luis de la Fuente zaradi poškodb ni mogel računati na Carvajala, Yamala, Williamasa in še na nekatere druge igralce. Tekmo so začeli le štirje nogometaši, ki igrajo v španski ligi.

»Tekma proti Srbiji je bila skoraj popolna. Bili smo zbrani vso tekmo in dominirali od prve minute v vseh elementih igre. Ko imaš takšen odnos, ti težko spodleti. Sijajno je imeti 16 zmag na zadnjih 17 tekmah. Želimo si vedno več. Uživamo v vsaki tekmi. Zavedamo se, da na vsaki tekmi ne bomo zmagali. Ta ekipa je nenasitna uspehov,« je bil navdušen španski selektor Luis de la Fuente. Če v Španiji slavijo uspehe reprezentance, je v Srbiji znova vse narobe. Potem ko se je polegel prah po neuspehu na evropske prvenstvu, na katerem je bila Srbija zadnja v slovenski predtekmovalni skupni, je na prvih treh tekmah lige narodov osvojila štiri točke, a navijači in strokovna javnost so po učni uri na gostovanju v Španiji takoj pozabili na prestižno zmago pred tremi dnevi v Leskovcu proti Švici (2:0). Srbi so optimizem črpali iz remiju s Španijo na prvi tekmi v Beogradu, a realnost v Cordobi je bila, da je bilo razmerje v strelih 30:3 za gostitelje, v podajah pa 566:244. »Za poraz je bila kriva slaba taktika. Ne morete igralcev seliti s položaja na položaj. Ta eksperiment je pripeljal do poraza. Španci so evropski prvaki, a tudi mi imamo dobre igralce. Ni dobro, da na vsaki tekmi izumljamo toplo vodo,« je bil oster strokovni komentator Bogdan Bogdanović.

Hrvaška je v Varšavi s Poljsko remizirala (3:3) v tekmi preobratov. Poljaki so vodili z 1:0, nato so Hrvati s tremi goli v sedmih minutah v sredini prvega polčasa naredili preobrat, a so gostitelji, pri katerih je Lewandowski v igro vstopil šele v 62. minuti, nadoknadili zaostanek.

Hrvat Robert Prosinečki je postavil neslaven rekord v vlogi selektorja Črne Gore (liga B), saj je nanizal šest porazov zapored. Potem ko je delo na klopi Črne Gore začel z zmagama proti Belorusiji in Severni Makedoniji, je doživel poraze proti Belgiji, Gruziji, Islandiji, Turčiji in dvakrat proti Walesu. Če je liga A najbolj prestižna, so na vrhu lestvice strelcev igralci iz reprezentanc ligah B in C. S po štirimi zadetku vidijo Benjamin Šeško (Slovenija, liga B), Viktor Gyokeres (Švedska, liga C), Karem Akturkoglu (Turčija, liga B) in Razvan Marin (Romunija, liga C).

Messi in Brazilija sta nazaj

V oktobrskem ciklusu južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2026 so se tudi tamkajšnji nogometni planeti postavili nazaj v naravno ravnovesje. Po 10 (od 18) odigranih krogih je na vrhu lestvice še vedno svetovna prvakinja Argentina (22 točk), sledijo pa ji vsi velikani, Kolumbija (19), Urugvaj in Brazilija (oba po 16 točk). Argentinci so remizirali z Venezuelo v gosteh (0:0) na igrišču, ki je bilo primernejše za vaterpolo kot nogomet, na Monumentalu pa popolnoma razbili Bolivijo s kar 6:0, pri čemer je tri zadetke dosegel kapetan Leo Messi, ki je končno spominjal na igralca, kakršnega smo nazadnje videli na SP v Katarju 2022. Kvalifikacijsko okno so izvrstno izkoristili Brazilci, ki so brez prvega zvezdnika Vinija premagali Čile v gosteh (2:1) in Peru doma s 4:0 (strelci Raphinha dvakrat ter Pereira in Henrique), in se tako po katastrofalnem začetku kvalifikacij dokončno vrnili med žive. Medtem ko Kolumbija suvereno igra (doma premagala Čile s kar 4:0), pa je očitno pošla sapa Urugvajcem, ki so izgubili s Perujem v gosteh (0:1) in doma komaj remizirali z Ekvadorjem (0:0). Slednji je na lestvici zdaj peti in se tako bori za zadnje mesto, ki še vodi na SP čez dve leti.  dar

Priporočamo