Trenutno vodilna ekipa slovenskega državnega prvenstva je svojo drugo zaporedno sezono v konferenčni ligi začela z željo, da bi ponovila izid s svoje zadnje tekme v lanski sezoni, ko so v Bratislavi premagali Slovana. Čeprav so Ljubljančani hitro prejeli zadetek in bili v prvem polčasu v podrejenem položaju, so v drugem polčasu vzpostavili ravnotežje na igrišču in v 77. minuti izid izenačili, toda pet minut pozneje je njihovo usodo z dvomfljivo odločitvijo zapečatil albanski sodnik Enea Jorgji. To je bil tudi prvi poraz trenerja Victorja Sancheza na ljubljanski klopi.

Domači trener Frank Schmidt, ki vodi Heidenheim od leta 2007, v tem času je Olimpija zamenjala 31 trenerjev, je v primerjavi s sobotno tekmo v nemški bundesligi, ko so njegovi varovanci z 2:0 premagali Mainz, na klopi pustil Marvina Prieningerja in mladega, 18-letnega Paula Wannerja, po Transfermarktu njihovega najdražjega igralca. Toda tudi brez njiju so domačini, ki jih v domačem prvenstvu krasi organizirana in disciplinirana igra, še posebej močni so v prehodih iz obrambe v napad, od prve minute močno pritisnili proti ljubljanskim vratom. Plod takšne igre je bil zgodnji zadetek, ki ga je dosegel Adrian Beck, ki je v kazenskem prostoru Olimpije preigral Marcela Ratnika in zadel v polno. V nadaljevanju prvega polčasa so imeli Ljubljančani v obrambi največ težav na svoji levi strani, nekajkrat se je v vratih izkazal Matevž Vidovšek, enkrat pa ga je po strelu Lea Scienza rešila vratnica. Pred odhodom na odmor so zeleno-beli, ki so zamujali v dvobojih, le vzpostavili ravnotežje in tudi sami izvedli nekaj nevarnih protinapadov. Dvakrat je bil blizu zadetka Raul Florucz, obakrat pa so domači branilci njegov strel blokirali.

V drugem polčasu so Ljubljančani pustili drugačen vtis, igrali so bolj hrabro, dobili več dvobojev, tako da je več kot 600 navijačev zeleno-belih, ki so prišli spodbujat svoje ljubljence na s 555 metri nadmorske višine najvišje ležeči stadion v bundesligi, bilo blizu slavja v 62. minuti. Jorge Silva je z leve strani po hitro izvedenem kotu zadel vratnico, odbito žogo pa je Pedro Lucas še enkrat poslal v vratnico. Toda 15 minut pozneje so se zmaji le veselili, ko je Alejandro Blanco izkoristil lepo podajo Marka Bresta z leve strani in s strelom z glavo z neposredne bližine izenačil izid. Veselje Ljubljančanov je bilo kratkotrajno, kajti po domnevnem igranju Agbe z roko je Jorgji dosodil enajstmetrovko. Protesti ljubljanskih nogometašev in trenerja Sancheza niso pomagali, in čeprav je Vidovšek najprej strel Wannerja ubranil, je posojeni igralec Bayerna odbito žogo le spravil v mrežo. Tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom so bili Ljubljančani po dveh strelih Bresta blizu še enemu izenačenju, spet pa so pot žoge proti mreži zaustavili nemški branilci. »Vesel sem svojega prvega gola v dresu Olimpije v Evropi, ne pa tudi končnega izida. Domačini so se pokazali kot zelo čvrst nasprotnik in ni presenetljivo, da so v nemškem prvenstvu tako visoko. Tudi mi smo imeli svoje priložnosti. Žal se nam ni izšlo, toda imamo igro, ki obeta,« je po tekmi dejal Blanco, strelec edinega gola Ljubljančanov na njihovi uvodni tekmi konferenčne lige. 

Heidenheim – Olimpija 2:1 (1:0)

Strelci: 1:0 Beck (6), 1:1 Blanco (77), 2:1 Wanner (83). Stadion Voith-Arena, sodniki: Jorgji, Rexha, Cokaj (vsi Albanija), rumeni kartoni: Wanner, Scienza, Kerber; Thalisson, Agba.

Heidenheim: Müller, Theuerkauf (od 73. Föhrenbach), Siersleben, Mainka, Traore, Maloney, Leo Scienza, Dorsch (od 63. Schöppner), Beck (od 63. Wanner), Conteh (od 78. Kerber), Breunig (od 63. Pieringer), trener: Frank Schmidt.
Olimpija: Vidovšek, Sualehe (od 88. Govea), Ristić, Ratnik, Silva, Boultam (od 25. Blanco), Doffo, Thalisson (od 46. Agba), Lucas, Florucz (od 74. Brest), Kojić (od 46. Muhamedbegović), trener: Victor Sanchez.

Igralec tekme: Niklas Dorsch (Heidenheim).

Streli v okvir vrat: 8:3, streli mimo vrat: 4:3, blokirani streli: 2:3, koti: 6:4, prepovedani položaji: 2:1, obrambe vratarjev: 2:6, prekrški: 14:15, posest žoge (v odstotkih): 65:35.

Priporočamo