Potem ko so navijači Rijeke v nekaj urah razgrabili 802 vstopnici za golom, kolikor jim jih je pripadalo po pravilih Uefe, so jih po različnih kanalih začeli kupovati tudi za preostale dele stadiona. Ko je vodstvo Olimpije odločilo, da bodo na vhodih zavrnjeni, je to povzročilo veliko ogorčenja na Hrvaškem. Zaplet so rešili tako, da so navijače kluba iz Kvarnerja namestili za golom ob skupini Armada, tisti, ki so bili brez obeležij, pa so bili lahko tudi v delu stadiona, za katerega so kupili vstopnico. Ker je bila tekma dogodek z visokim tveganjem, so bili varnostni okrepi poostreni. Nad Stožicami je vseskozi krožil helikopter, iz katerega je bilo vidno, da je na krožišču Tomačevo uro pred tekmo prišlo najprej do verbalnega, nato pa fizičnega spopada navijačev Olimpije in Rijeke. Policija je pri metanju bakel in petard posredovala s solzivcem. Medtem je športni direktor Olimpije Goran Boromisa ob robu igrišča prijateljsko klepetal s svojimi rojaki iz vodstva Rijeke, ki je na tekmo povabila tudi nekdanjega trenerja Matjaža Keka. Slovenski selektor je videl predstavo za učbenike Olimpije, ki si je priigrala evropsko jesen v konferenčni ligi, ter popoln kolaps nekdanjega kluba, v katerem ima zaradi uspehov status božanstva.

Ljubljanski stroj v prvem polčasu je šest napadov spremenil v štiri gole. Akcije ob golih so bile navdušujoče, z veliko triki, katerih vrhunec so bile podaje s peto, kot bi igrali na sloviti Copacabani.

Trener Rijeke Đalović se je ujel v taktično past Sancheza

Nogometaši Rijeke so pred tekmo samozavestno napovedovali, da so boljši od Olimpije, a podoba na igrišču je bila povsem drugačna. Ljubljančani so igrali, Rečani, ki so imeli podporo 2000 navijačev, pa so le gledali in bili nebogljeni, zato so hrvaški novinarji že po prvem polčasu, ko je bil rezultat 4:0 za zeleno-bele, poročali o največji sramoti v novejši zgodovini kluba, katastrofi in razpadu sistema. Ljubljanski trener Victor Sanchez je z ukano dobil taktični dvoboj, saj je na igrišče poslal tri defenzivne veziste Doffa, Agbo in Thalissona, ki so povsem zatrli taktični načrt njegovega tekmeca Đalovića. Ljubljanski stroj v prvem polčasu je šest napadov spremenil v štiri gole. Akcije ob golih so bile navdušujoče, z veliko triki, katerih vrhunec so bile podaje s peto, kot bi igrali na sloviti Copacabani.

olimpija rijeka

Nogometaši Olimpije in Celja so se uvrstili v skupinski del konferenčne lige. Foto: Nik Erik Neubauer.

Olimpija je tekmo odprla sanjsko, saj je povedla že v drugi minuti, ko je po dolgi podaji Muhamedbegovića Avstrijec Florucz, ki je v Slovenijo prišel iz druge hrvaške lige, z lobom žogo poslal čez vratarja Zlomislića. VAR je dolgo časa preverjal, ali je bil strelec v nedovoljenem položaju. Rijeka si ni opomogla od šoka, ko so garaško delo opravili Kojić, Doffo in Pedro Lucas, žogo pa je v mrežo porinil Brazilec Thalisson, ki je nogometno pot v Evropi začel pred petimi leti v hrvaškem petoligašu Varaždinu. Ko je Rijeka po 20 minutah prevzela niti igre in prišla do ene priložnosti, se je Olimpija postavila v trden obrambni blok ter prežala na bliskovite prehode v napad. Nadgradila jih je z goloma 19-letnega Kojića, ki se je izkazal s krajo žog, in še drugim zadetkom vztrajnega, bojevitega in neutrudnega Thalissona.

Navijači Rijeke z razgrajanjem tekmo prekinili za pol ure

Rijeka je drugi polčas začela s štirimi novimi igralci, učinek pa je bil, da je že v 47. minuti v njihovi mreži počila petarda, ko je po kotu zadel Pedro Lucas. Po uri igre so navijači Rijeke prekinili tekmo z metanjem bakel in pirotehnike na igrišče ter med domače navijače. Ker so svoje početje nadaljevali, je sodnik igralce poslal v slačilnico, policija pa je izpraznila tribuno, kjer je bila navijaška skupina Armada. Tekma se je nadaljevala po polurni prekinitvi in oboji so komaj čakali na konec tekme. Slovenija bo še nekaj časa govorila o predstavi, ki je vzročni primer, kako mora slovenski klub igrati v Evropi.

olimpija rijeka

Po uri igre so navijači Rijeke prekinili tekmo z metanjem bakel in pirotehnike na igrišče ter med domače navijače. Foto: Nik Erik Neubauer

»Čestitke igralcem, zelo srečen sem zanje, za družine in navijače. Zelo lepa tekma. Imeli smo dober načrt in odlično opravili svoje delo. Ko smo analizirali tekmo z Rijeko, sem se odločil za spremembo taktike, saj smo tako delovali boljše,« je povedal trener Olimpije Victor Sanchez. »Zadovoljen sem zaradi ekipe in rezultata. Mi smo govorili na igrišču, ne pa na novinarskih konferencah, kjer se je govorilo, da je Rijeka boljša od Olimpije, hrvaški nogomet pa od slovenskega. Od prve minute smo šli na zmago, hitro dosegli gol, vzdušje je bilo izjemno,« je dodal napadalec Raul Florucz, ki je odigral zadnjo tekmo za Olimpijo.

Celje napredovalo, Maribor izpadel

V konferenčno ligo se je uvrstilo tudi Celje, ki je po porazu v Armeniji premagalo Pjunik s 4:1 z goli Nemaniča (22. minuta), Matka z enajstmetrovke (42) in Kučysa (74, 85). Celjani so imeli igralca več od 11. minute, ko je bil izključen Brazilec James. Moči so bile izenačene v 48. minuti, ko je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Kvesić. Pjunik je znižal izid na 1:2 z golom s kazenskega strela. Načrti Maribora v Ljudskem vrtu proti Djurgardnu so se podrli že v četrti minuti, ko so Švedi dosegli gol prek Hummeta. Mariborskih upov je bilo konec, ko je bil Vidmar izključen zaradi drugega rumenega kartona v 59. minuti. Djurgarden je napredoval s skupnim izidom 2:0. 

Olimpija – Rijeka 5:0 (4:0)

V konferenčno ligo Olimpija s skupnim izidom 6:1. Strelci: 1:0 Florucz (2), 2:0 Thalisson (13), 3:0 Kojić (35), 4:0 Thalisson (45), 5:0 Pedro Lucas (47). Stadion Stožice, gledalcev 12.616, sodnik: Schnyder (Švica) 7, rumeni kartoni: Thalisson, Florucz; Janković, Radeljić, Petrović.

Olimpija: Vidovšek 7,5, Silva 8, Ratnik 8, Muhamedbegović 8 (od 74. Ristić –), Sualehe 7,5 (od 66. Lasickas 7), Doffo 8,5, Agba 8, Thalisson 9, Florucz 8,5 (od 55. Diogo Pinto 7,5), Kojić 9 (od 46. Brest 7,5), Pedro Lucas 8,5 (od 55. Durdov), trener: Sanchez 9.

Rijeka: Zlomislić 5, Smolčić 5, Galešić 5, Radeljić 4 (pod 46. Majstorović 5), Devetak 4 (od 46. Bogojević 5), Hodža 4 (od 46. Selahi 5), Petrović 5, Fruk 5, Pašalić 5, Ivanović 5 (od 74. Andrić –), Janković 5, trener: Đalović 4.

Igralec tekme: Charles Thalisson (Olimpija).

Streli v okvir gola: 8:3, streli mimo gola: 5:4, blokirani streli: 3:3, koti: 1:6, prepovedani položaji: 0:1, obrambe vratarjev: 5:5, prekrški: 5:14, število napadov: 78:121, število nevarnih napadov: 35:60, posest žoge (v odstotkih): 55:45.

Priporočamo