Ko je del moštva Luka Modrić, so lovorike zagotovljene. Hrvaški nogometaš je pri 39 letih namreč v dresu Reala iz Madrida pisal zgodovino, saj je po zmagi v finalu evropskega superpokala proti Atalanti (2:0) osvojil že 27. lovoriko, a hkrati tudi prvo kot kapetan, potem ko je v igro stopil v 76. minuti in kapetanski trak prevzel od Danija Carvajala. Mejnike je podiral tudi trener Carlo Ancelotti, saj je s šestim superpokalnim naslovom prehitel Pepa Guardiolo po številu zmag v tem tekmovanju, s 14. naslovom pa se je izenačil z Miguelom Munozom kot najuspešnejši trener belega baleta.

Pred tekmo med aktualnima zmagovalcema lige prvakov in evropske lige je bilo le malo takšnih, ki bi stavili na italijanski klub. Z razlogom. Že tako močan Real se je okrepil s trenutno najboljšim nogometašem na svetu Kylianom Mbappejem, ki ga je italijanski strateg uvrstil v začetno enajsterico, pa čeprav je bila to zanj šele prva uradna tekma. Prvi polčas ni bil razburljiv, v drugem pa so že v 47. minuti zapretili Italijani, a je po strelu Maria Pašalića z glavo vratar Thibaut Courtois z zadnjimi močmi žogo odbil v kot. Nato je vajeti igre v svoje noge prevzel španski klub ter po golih Federica Valverdeja v 59. in Mbappeja v 69. minuti odločil o zmagovalcu. Real je nato le še nadziral potek tekme, italijanski tekmeci pa si niso pripravili resnejše priložnosti.

Kylian Mbappe:» Želim zmagati na vsaki tekmi, na kateri je v igri lovorika. Vedno se trudim, da igram na svojem limitu, se pa zavedam, da sem vsako tekmo lahko še boljši. Tega večera ne bom pozabil.«

 

Trener Atalante Gian Piero Gasperini je po tekmi priznal poraz in laskal Ancelottiju, s katerim se poznata še iz časov, ko sta skupaj sodelovala pri Juventusu: »Sva dobra prijatelja in sva se do zdaj na nogometnem igrišču pomerila že večkrat. Zmaga Reala je bila na koncu zaslužena, čeprav smo imeli svoje priložnosti, a jih nismo izkoristili. Žal mi je za moje fante, saj je bila priložnost za lovoriko posebna. Če bi prvi zabili gol, bi se tekma gotovo drugače razpletla.« Precej bolj prešerno razpoloženje je vladalo v taboru Reala, med najbolj navdušenimi pa je bil Kylian Mbappe, ki je že na prvi tekmi v belem dresu pokazal, kako zelo dober strelec je: »Vedno želim zmagati na vsaki tekmi, na kateri je v igri lovorika. Če imaš ob sebi takšne igralce, kot je na primer Jude Bellingham, je vse lažje, tudi po njegovi zaslugi sem dosegel zame zgodovinski gol. Sam se vedno trudim, da igram na svojem limitu, se pa zavedam, da sem vsako tekmo lahko še boljši. Tega večera ne bom pozabil.«

Francoskemu reprezentantu se je tretjič zgodilo, da je dosegel gol že na prvi tekmi v dresu novega kluba. Vajo iz Monaca in PSG je ponovil še v Realu. Ta klub z bogato zgodovino je že šestič osvojil evropski superpokal, kar doslej ni uspelo še nikomur. Pred tem so si prvo mesto delili z Barcelono in Milanom. Španski klubi so to lovoriko osvojili že 17-krat, italijanski pa ostajajo pri devetih naslovih, zadnjega so osvojili leta 2007. 

Olimpija ostaja v Evropi

Nogometaši Olimpije so na povratni tekmi 3. kroga konferenčne lige v gosteh premagali Šerif Tiraspol z 1:0 (0:0). Edini gol je v 87. minuti z enajstmetrovke dosegel Nemanja Motika. Ljubljančani so na prvi tekmi v Stožicah zmagali s 3:0. Njihov tekmec za uvrstitev v skupinski del bo Rijeka.

Priporočamo