Nogometaši v prvi slovenski nogometni ligi bodo tekmovanje nadaljevali konec tedna, ko bodo odigrali tekme 12. kroga. Med reprezentančnim premorom je bilo poleg zaostale tekme Primorje – Radomlje (0:1) pestro v klubih, zlasti v Mariboru in Muri. Odločitev Boštjana Cesarja, da prevzame trenersko mesto v Mariboru, je povzročila reakcije v slovenski reprezentanci, kjer je bil pomočnik selektorja Matjaža Keka, v rojstni Ljubljani in štajerski prestolnici.

Cesar drugi Ljubljančan na klopi Maribora

Kek je po tekmi v Almatiju odkrito spregovoril, kako ga je spravila v težave in negativno vplivala na vzdušje v ekipi odločitev desne roke Cesarja, da sredi reprezentančne akcije namesto v Oslo odpotuje na pogovore s turškimi investitorji v NK Maribor. Cesar bi vse skupaj lahko izvedel bolj elegantno, če bi v dogovoru s Turki in vodstvom NZS reprezentanci pomahal v slovo šele po tekmi v Kazahstanu. To, da je moral na pogovore v 1500 kilometrov oddaljeni Carigrad in ne v dobrih 100 kilometrov oddaljeni Maribor, razkriva, kdo vleče glavne poteze v Ljudskem vrtu, čeprav Ancun Ilicali uradno sploh še ni lastnik kluba. Direktor kluba Bojan Ban in športni direktor Šuler sta očitno brez vpliva, imata pa glavno besedo Tan Kesler, direktor vseh nogometnih projektov Ilicalija, in Cem Basgul, vodja nogometnih operacij v Ljudskem vrtu. Ker je Cesar Ljubljančan in otrok Olimpije, so ga nekateri v prestolnici zaradi selitve v Maribor označili za izdajalca. To so pokazali z žaljivimi grafiti na zidu in razbitim steklom na športni dvorani Baza v Štepanjskem naselju, katere solatnik je skupaj z nekdanjim reprezentantom Bojanom Jokićem. Navijači Maribora niso mirno sprejeli odločitve Turkov, da zamenjajo trenerja Anteja Šimundža, potem ko je v 19 dneh izgubil dva štajerska derbija s Celjem, saj ekipa za vodilno Olimpijo zaostaja le za točko. Viole so tudi s transparentom izrazile podporo Šimundži.

Po nekaj dneh negotovosti je Cesar v ponedeljek vendarle uradno postal trener Maribora s pogodbo do leta 2027 in v zgodovini drugi Ljubljančan po skoraj treh desetletjih na klopi štajerskega ponosa, na kateri je nekaj tekem sedel Janez Zavrl, sicer brat nekdanjega predsednika NZS Rudija Zavrla. Za sodelavce v strokovnem štabu je izbral nekdanje soigralce v reprezentanci Jokića, Aleksandra Radosavljevića in Jasmina Handanovića. Spregovoril je tudi o negativnih reakcijah v Ljubljani. »Preteklosti ne morem spremeniti, starša sta iz Ljubljane, kjer sem se rodil. Želje in sanje vsakega mladega trenerja so, da dela sam in ob klicu tako velikega kluba ni bilo nobenega dvoma,« je dejal Boštjan Cesar, ki bo na klopi debitiral v nedeljo, ko Maribor gostuje pri Bravu na stadionu v Šiški.

Navijači Mure proti ameriškemu lastniku Junčaju

Burno je tudi v Murski Soboti, kjer so navijači Mure vse bolj nezadovoljni, odkar je lastnik kluba postal ameriški poslovnež Georg Junčaj. Navijaška skupina je nezadovoljstvo izrazila z napisi: Mura je prekmurska. Mura je nad vsemi. Mura je naša. Navijače moti, da ima Junčajev sin Steven zagotovljeno mesto in minutažo v prvi enajsterici, medtem ko na klopi sedijo izkušeni in mladi domači igralci iz lokalnega okolja.

Priporočamo