Slovenski državni prvaki so se proti lani petouvrščeni ekipi portugalskega prvenstva, ki je v letošnji sezoni po sedmih krogih za mesto nižje, nadejali ugodnega izida, saj so jo lani v drugem krogu kvalifikacij konferenčne lige izločili po boljšem streljanju enajstmetrovk. Toda po zadnjem sodnikovem žvižgu so na koncu lahko zadovoljni, da se domov ne vračajo z višjim porazom. Čeprav je bila posest žoge celo malenkost na njihovi strani, so bili večji del tekme v podrejenemu položaju, nekajkrat pa jih je z dobrimi obrambami reševal njihov vratar Matjaž Rozman.

Celjska mreža je bila načeta že po prvem resnejšem napadu domače ekipe, ko je Rozman ob neodločni gostujoči obrambi še ubranil strel Kaia Cesarja, vendar je odbito žogo v mrežo pospravil Samu. Še pred odhodom na odmor je bil za domače uspešen Da Silva Cunha. Tekma bi bila lahko odločena že po desetih minutah drugega polčasa, vendar je strel Kaia Cesarja z golove črte odbil Aljoša Matko. V trenutkih, ko so bili Celjani najbolj nevarni, so po njihovem kotu Portugalci izvedli hiter protinapad, ki ga je realiziral Thiago Silva. Za nekaj boljši vtis celjske ekipe, ki je bila v igri premalo agresivna, je v drugi minuti sodnikovega dodatka z lepim golom poskrbel Matko. To je bil sploh prvi prejeti gol Vitorie v letošnji sezoni v evropskih tekmovanjih.

»Vesel sem gola, vendar bi bilo vse skupaj slajše, če bi na koncu zmagali, toda Vitoria je bila realno boljša od nas. Izgubljali smo preveč žog, predvsem tako imenovanih drugih žog, kar so domačini izkoristili in zasluženo zmagali,« je po tekmi za Sportklub dejal strelec edinega celjskega gola Aljoša Matko.

Omeniti velja, da so Celjani na Portugalsko odšli le s 17 igralci, saj so doma ob poškodovanem reprezentantu Žanu Karničniku zaradi podobnih razlogov ostali še Mark Zabukovnik, Aljaž Krefl in Nikita Josifov, medtem ko je Mario Kvesić kaznovan. Že v nedeljo varovance Alberta Riere, ki niti ni bil razočaran po porazu svoje ekipe, čaka derbi v domačem prvenstvu proti Mariboru.

Vitoria Guimaraes – Celje 3:1 (2:0)

Strelci: Samu (7.), Da Silva Cunha (36.), Tiago Silva (62.); Matko (90+2.).

Stadion: D. Afonso Henriques, sodniki: D'hondt, Devillers, Claes (vsi Belgija), rumena kartona: Kučys, Edmilson (oba Celje).

Vitoria: Bruno Varela, Joao Mendes, Villanueva, Borevković, Gaspar, Samu (od 76. Saraiva), Händel (od 76. Manu), Tiago Silva (od 67. Jose Carlos), Kaio Cesar, Da Silva Cunha (od 67. Nuno Santos), Nelson Oliveira (od 67. Jesus Ramirez).
Celje: Rozman, Nieto (od 46. Brnić), Vuklišević, Nemanič, Zec, Svetlin, Dulca (od 63. Kouter), Sešlar, Bobičanec (od 63. Lhernault), Matko, Kučys (od 73. Edmilson).
Igralec tekme: Gustavo (Vitoria Guimaraes).

Streli v okvir vrat: 9:2, streli mimo vrat: 8:3, blokirani streli: 2:3, koti: 5:4, prepovedani položaji: 3:1, obrambe vratarjev: 1:6, prekrški: 8:11, posest žoge (v odstotkih): 48:52.

Priporočamo