Po uvodnih porazih v ligi ABA proti Megi in Borcu je trener košarkarjev Krke Dejan Jakara pred tekmo 3. kroga proti Spartaku iz Subotice izpostavil, da njegovo moštvo napreduje in se dviguje v formi ter da posledično pričakuje dobro predstavo. Kapetan Jan Špan in soigralci so to tudi potrdili, vse do zadnjih pet minut, ko so prikazali šolski primer, kako se zapravi dobljeno tekmo. Drugače je bilo pri Cedeviti Olimpiji, ki je po slabšem prvem v drugem polčasu strla Mornar v Baru in prišla do prve zmage v jadranskem tekmovanju.

Izpad Jakare

Slabih pet minut pred koncem tekme je Krka proti Spartaku vodila za enajst točk, ob spodbudni predstavi pa so se sicer maloštevilni navijači v dvorani Leona Štuklja že pripravljali na slavje. A nato je sledila katastrofa. Gostitelji so se v napadu kar naenkrat začeli zanašati samo še na individualne vložke, česar trener Dejan Jakara ni znal prekiniti, v obrambi pa ni našel rešitve za Rasira Boltona, ki je skoraj sam naredil delni izid 13:0 in Spartaku prinesel zgodovinsko prvo zmago v ligi ABA. Namesto da bi jih pošteno napel svojim igralcem, je Jakara po zadnjem zvoku sirene popolnoma znorel na člane trenerskega štaba Spartaka in na sodnike, ki niso bili krivi za porazno končnico dolenjskega moštva.

»Ne želim si, da se ponovijo nemile scene po koncu tekme. Moram zaščititi svoj štab. Način, na katerega se je nasprotni trener pogovarjal z mojimi pomočniki, je pod vsakim nivojem. Trenerski posel je zelo težak, a nikoli nisem dovolil, da se tako govori z nasprotnim štabom. Gre za dobre ljudi, tako kot so tudi v Krkinem štabu, in oboji smo prišli, da bi dobili tekmo,« je na vse skupaj opozoril trener Spartaka Vladimir Jovanović. Jakara se je za vse skupaj na koncu opravičil, saj da je bila glava po težkem porazu vroča. »V zadnji četrtini smo naredili preveč neumnosti, šli smo izven naših taktičnih okvirjev. Nekateri igralci so imeli drugačne zamisli, a jim ne morem nič zameriti. Nekateri igrajo prvič na tej ravni in pritisk je velik, sploh če imaš možnost premagati klub z veliko večjim proračunom od našega. Vseeno smo odigrali dobro tekmo, moramo pa analizirati določene stvari, še posebej iz zadnje četrtine. Ali so samo igralci krivi ali pa nekdo drug, ampak mislim, da je Spartak imel preveč prostih metov v zadnji četrtini,« je ocenil Dejan Jakara​, ki bo zaradi zvina gležnja bržkone nekaj časa brez Mihe Cerkvenika.

30 asistenc in 20 izgubljenih žog Olimpije

Brez trenerja Zvezdana Mitrovića, ki ga mučijo bolečine v hrbtu, so bili košarkarji Cedevite Olimpije v prvem polčasu proti Mornarju v Baru slabi, v drugem pa se zbudili in ugnali tekmeca. V oči so bodle predvsem številne napake, saj so imeli kar 20 izgubljenih žog, po drugi strani pa 30 asistenc, od tega Devante Jones 14. Olimpijin strokovni štab se lahko veseli dobre predstave Dereka Ogbeideja (17 točk, 3 skoki), ki je bil do zdaj velik dolžnik in zdelo se že je, da bi lahko bil na izhodnih vratih Stožic. »Prva zmaga v ligi ABA je pomembna predvsem z vidika samozavesti. Lepo je videti veliko število asistenc, saj smo igrali dobro ekipno igro, a smo hkrati tudi izgubili precej žog, kar je težava. Verjetno je do tega prišlo zaradi velike želje, da si čim prej priigramo zmago, a 20 izgubljenih žog je preveč za ekipo, ki želi igrati na višji ravni,« je bil jasen pomočnik Mitrovića Đorđe Adzić.

Liga ABA, 3. krog: Krka – Spartak 87:89 (20:15, 48:39, 75:63, Persons 16, Mirtić 14, Čebašek 11, Garcia 10, Špan 9, Skeens in Smrekar po 7, Cerkvenik 5, Klobučar 4, Jurković in Bačvić po 2; Bolton 28), Mornar – Olimpija 82:92 (23:25, 43:46, 61:73, Jenkins 25; Ogbeide 17, Blažič 16, Robinson 14, Stewart 12, Geben 9, Nikolić 8, Jones 7, Radović 5, Beringer 4), Dubaj –​ Mega 80:83 (Taylor 14, Prepelič 13; Jović in Kondić po 16, Kroflič 5, Macura 0), Igokea –​ Budućnost 71:76 (Carter 19; Wright 14), FMP – Borac 74:67 (Rebec 21; Valinskas 18), Split – Crvena zvezda 85:78 (Shorter 17; Nedović 16), Partizan – Cibona 113:78 (Nakić 18; Barber 20), danes ob 19. uri: Studentski centar – Zadar, vrstni red: Budućnost, Partizan in Mega po 3-0, FMP, Dubai in Igokea po 2-1, C. zvezda, Olimpija, Spartak, Split Cibona in Borac po 1-2, Zadar in S. centar po 1-1, Krka in Mornar po 0-3. x

Priporočamo