Če je Cedevita Olimpija z zmago proti Lietkabelisu v 4. krogu evropskega pokala potrdila, da je v drugo kakovostnem evropskem tekmovanju po dveh poraznih sezonah obrnila nov list, ima danes priložnost, da vloži kandidaturo za najvišja mesta v skupini B in se zasidra na območju, ki bi ob koncu rednega dela prineslo igranje v končnici. Ljubljančane danes čaka gostovanje v Solunu pri nekdanjem grškem velikanu Arisu, ki pa v letošnji sezoni ne blesti, zato bodo zmaji podobno kot proti Lietkabelisu v vlogi rahlega favorita.

zmage in poraz po štirih tekmah je najboljši začetek sezone v evropskem pokalu za Cedevito Olimpijo od združitve klubov leta 2019.

Vrnitev Gnjidića

V Grčijo košarkarji Cedevite Olimpije niso odpotovali z najboljšo popotnico. Po obdobju dobrih predstav so proti Igokei v petem krogu lige ABA razočarali. Predvsem jih je na cedilu pustila obramba, ki je pri zmajih v letošnji sezoni sicer na precej višji ravni kot v preteklosti. Predstavnik BiH jim je namreč nasul kar 91 točk, več jim jih je le Dubai v 2. krogu jadranskega tekmovanja, in sicer 92. Že peto tekmo zapored bo s klopi kapetana Jako Blažiča in soigralce vodil Đorđe Adžić, a verjetno tudi zadnjič. Glavni trener Zvezdan Mitrović se je namreč v četrtek vrnil v Ljubljano, bil v ponedeljek tudi prisoten na treningu, gostovanje v Solunu pa bo iz preventivnih razlogov še izpustil. Po daljši odsotnosti zaradi zdravstvenih težav se je ekipnim treningom v nedeljo pridružil Lovro Gnjidić, ki je skupaj s soigralci tudi odpotoval v Grčijo, Brynton Lemar pa še naprej okreva po poškodbi stopala.

Ljubljančani imajo proti Arisu izjemno priložnost, da naredijo še dodaten razkorak s tekmeci za končnico, kar bi jim prineslo mirnejšo nadaljevanje evropske sezone, hkrati pa bi se v primeru zmage lahko začeli spogledovati tudi z vrhom skupine B, ki ga trenutno še brez poraza zasedata lanski evroligaš Valencia in lanski poraženec v finalu evropskega pokala Bourg.

Nadzorovati igro pod pritiskom

Aris, nekdanji grški velikan, ki je od sredine osemdesetih do začetka devetdesetih na krilih legendarnih Nikosa Galisa in Panagiotisa Giannakisa osvojil sedem zaporednih domačih naslovov prvaka, v letih 1988, 1989 in 1990 pa zaigral tudi na zaključnih turnirjih četverice evrolige, v evropskem pokalu nastopa drugo sezono. V lanski se je prebil v osmino finala, kjer je bil premočno boljši nekdanji ukrajinski klub Prometej. V letošnjo sezono moštvo grškega trenerja Giannisa Kastritisa ni vstopilo najboljše. V domačem prvenstvu so sicer nazadnje ugnali Promitheas, a pred tem klonili z AEK in Olympiakosom, v evropskem pokalu pa so za zdaj premagali zgolj Lietkabelis, izgubili pa z Venezio, Türk Telekomom in Hapoelom Jeruzalemom.

Trener Olimpije Đorđe Adžić pred gostovanjem opozarja na glavni orožji Arisa Vassilisa Toliopoulosa in Davida De Julisa, hkrati pa tudi na vroči teren v Solunu. »Gostovanje v Solunu je eno od najbolj vročih gostovanj v vseh tekmovanjih. Aris je zelo dobro sestavljena ekipa, ki je imela na začetku sezone nekaj težav. Naši tekmeci premorejo zelo dobro branilsko linijo, njihovi visoki igralci pa so izredno atletski. V obrambi moramo primarno dobro pokriti njihov branilski dvojec Vassilisa Toliopoulosa in Davida De Julisa, oba dopolnjuje Eletherios Bochoridis, ki je vrsto let igral na evroligaški ravni, obenem pa moramo biti pozorni na njihove visoke igralce zaradi njihove specifične igre, to pa je globoko odvajanje in skok v napadu. V igri v obrambi so zelo agresivni, kar smo v tej sezoni že izkusili, a moramo biti še bolj pozorni in nadzorovati našo igro pod pritiskom.«

Evropski pokal, vrstni red v skupini B po treh krogih: Valencia in Bourg po 4-0, Hapoel Jeruzalem, Türk Telekom in Cedevita Olimpija po 3-1, Cluj, Aris in Venezia po 1-3, Lietkabelis in Hamburg po 0-4. 

Priporočamo