Uvod v ligo ABA se slovenskima predstavnikoma ni posrečil. Na prvih štirih tekmah ne Cedevita Olimpija ne Krka nista zabeležili niti enega samega uspeha. Ljubljančani so klonili na gostovanju pri FMP in doma proti BC Dubai, Novomeščani pa so pokleknili pred Mego v domači dvorani ter Borcu v Čačku. Tretji krog prinaša lepo priložnost za prebijanje ledu predvsem za zmaje, ki gostujejo v Baru pri Mornarju, medtem ko dolenjsko moštvo proti novincu v ligi Spartaku iz Subotice čaka precej težje delo.

Če je Cedevita Olimpija v zadnjih dveh sezonah odlično vstopila v ligo ABA in porazno v evropski pokal, se je trend v letošnji obrnil. Poraza proti FMP in Dubaiu sta zaskrbljujoča, a zato zmagi proti Cluju in Venezii precej bolj spodbudni. Ljubljančani pod vodstvom trenerja Zvezdana Mitrovića nikakor ne delujejo popolno, a so v igri vidne obetajoče smernice, ki bi s časom morale prinesti boljše predstave. Ob tem, da poskuša svoje zamisli čim hitreje prenesti na moštvo, se mora črnogorski strateg ubadati tudi s poškodbami. Zmaga proti Venezii je terjala svoj davek, saj si je ob koncu prvega polčasa stopalo poškodoval Brynton Lemar, natančnejši pregledi pa so razkrili, da bo z igrišč odsoten vsaj dva meseca. Ker so pri Olimpiji Američana pripeljali za nosilca igre, kar je na prvih tekmah tudi potrjeval, se zdi skoraj neizogibna intervencija na igralski tržnici, če želi klub ohraniti začrtane ambicije. Samo po sebi se ob tem ponuja ime slovenskega reprezentanta Gregorja Hrovata, ki po odličnih sezonah pri francoskem Dijonu zaenkrat še nima delodajalca.

Vodstvo kluba bi s hitro reakcijo potrdilo besede, da računa na boljšo sezono od preteklih dveh, hkrati pa jo zagotovo zahteva tudi Mitrović. Olimpija bo tudi brez Lemarja v Baru proti Mornarju v vlogi izrazitega favorita. Črnogorskemu klubu je namreč poleti grozila usoda Kopra Primorske, ekipo pa je sestavil tik pred zdajci. Kapetan Jaka Blažič in soigralci bodo ob robu parketa pogrešali trenerja, ki je že proti Venezii čutil močne bolečine v hrbtu, zato bo ekipo vodil njegov pomočnik Đorđe Adžić. »Mornar je ekipa, ki je imela med pripravami svoje težave. Naši tekmeci so se zbrali pozno in odigrali le dve pripravljalni tekmi, zato smo podrobneje spremljali predvsem njihovo zadnjo s Crveno zvezdo. Pričakujem reakcijo igralcev po dobri tekmi proti Venezii in da se dobro vzdušje in pozitivna energija prenese na celotno ekipo,« sporoča Đorđe Adžić.

Proti Triglavu je Krka v petem poizkusu zabeležila prvo zmago na uradnih tekmah v letošnji sezoni, proti Spartaku iz Subotice pa je cilj priti do druge. »Spartak je zame eno od moštev, ki bi se lahko uvrstilo med najboljše štiri v ligi. Lansko moštvo so dopolnili s kar nekaj izkušenimi igralci, ki so igrali na zelo visoki ravni. Zelo dobro so odigrali proti Partizanu, kjer je le nekaj žog odločalo o zmagovalcu. Mi gremo samozavestno v tekmo. Nekoliko smo se dvignili. Počasi začenjamo razumeti sistem, igralci, ki so se nam kasneje priključili, so že boljši. Poskušali bomo popraviti slabosti s prejšnjih tekem. Vemo, da bo Spartak izredno agresivno napadal pod obroč in na to se pripravljamo,« sporoča trener Krke Dejan Jakara.

Liga ABA, 3. krog, sobota ob 17. uri: BC Dubai – Mega, Mornar – Olimpija, ob 19. uri: Igokea – Budućnost, ob 21. uri: Krka – Spartak, nedelja ob 12. uri: FMP – Borac, ob 17. uri: Split – Crvena zvezda, ob 18.30: Partizan – Cibona, ponedeljek ob 19. uri: Studentski centar – Zadar. 

Priporočamo