Bil je dober in velik človek. Tudi dobesedno. Dikembe Mutombo, nekdanji košarkar, ki je 18 let igral v poklicni ligi NBA, je namreč v višino meril kar 2,18 metra. Pri 58. letih mu je srce po neuspešnem zdravljenju raka na možganih žal nehalo biti. »Bil je eden izmed najbolj prijaznih ljudi, ki sem jih srečal v življenju. Imel je veliko srce,« je o tem v Kongu rojenem možakarju dejal Michael Finley, nekdanji košarkar. Njegov vzdevek je bil Mount Mutombo (Gora Mutombo, op. p.), saj je bil eden izmed najboljših obrambnih igralcev vseh časov, njegova značilnost pa so bile blokirane žoge. Ob košarki se je ves čas predajal humanitarnemu delu.

ZDA so bile njegov drugi dom, saj se je tja iz Konga preselil, ko je imel vsega 21 let, da bi igral študentsko košarko. Leta 1991 so ga kot četrtega na naboru lige NBA izbrali Denver Nuggets, skupaj pa je igral za šest moštev. Vrhunca kariere je doživel v letih 2001 in 2003, ko je v dresih Philadelphie 76'ers in New Jersey Nets igral v velikem finalu. Štirikrat je postal najboljši obrambni igralec lige, bil dvakrat najboljši skakalec in osemkrat nastopil na tekmi vseh zvezd. Ligi NBA je v slovo pomahal leta 2009, pri Denverju in Atlanti pa so upokojili dres z njegovo številko 55.

11.729 točk je dosegel v 18 sezonah v ligi NBA. Zbral je tudi 12.359 skokov in 3289 asistenc.

Želel je postati zdravnik

Družina, v kateri se je rodil, je bila ogromna, saj je imel kar devet sester in bratov. Kot otrok je rad brcal žogo in treniral borilne veščine, pri 16 letih pa se je popolnoma posvetil košarki, ki je postala njegova strast. Ko se je vpisal na univerzo Georgetown, je bila njegova želja, da postane zdravnik, toda trener John Thompson ga je prepričal, naj raje izbere enostavnejši študij in se posveti igranju košarke. Takrat mu je bila angleščina še neznan jezik, saj je znal le nekaj besed, kasneje pa je postal ljubitelj učenja tujih jezikov, tako da je govoril angleško, francosko, špansko, portugalsko in še pet afriških jezikov. Na tekmah je bilo vidno, da je blokiranje metov njegova specialnost, na eni tekmi jih je blokiral kar 12. Diplomiral je iz jezikoslovja in diplomacije.

Njegova prva postaja v NBA je bil omenjeni Denver, že v prvi sezoni pa se je izkazal s povprečjem 16,6 točke, 12,3 skoka in tremi blokiranimi meti na tekmo. Po petih letih je podpisal za Atlanto, petletna pogodba pa mu je zagotovila 55 milijonov ameriških dolarjev. »Spomnim se, da je že takrat kupoval šolske avtobuse in jih transportiral v Kongo,« je dejal Pete Babcock, nekdanji prvi mož kluba. Leta 2001 ga je Atlanta poslala v Philadelphio, nastopil je tudi na tekmi vseh zvezd, na kateri se je izkazal s kar 22 skoki. Nova štiriletna pogodba mu je zagotovila 68 milijonov zelencev. Njegov zadnji klub je bil med letoma 2004 in 2009 Houston, kjer je združil moči s prav tako visokim Yao Mingom, s katerim sta bila izjemen centrski par. Na tekmi proti Denverju je 2. marca 2007 postal najstarejši igralec v NBA (star je bil 40 let), ki je zbral več kot 20 skokov. 23. aprila 2009 je naznanil, da se s košarkarskih igrišč poslavlja. Da je bil tako zelo uspešen kot obrambni igralec, je poskrbela kombinacija njegove višine, moči in dolgih rok, znan je bil tudi po svoji agresivnosti, tako da je za časa kariere poškodoval kar nekaj zvezdnikov, med njimi tudi Michaela Jordana, Dennisa Rodmana, Charlesa Oakleya, Patricka Ewinga, Chaunceya Billupsa, Rayja Allena, Yaa Minga, LeBrona Jamesa in Tracyja McGradyja. »Moram govoriti s trenerjem, da ga odstrani s treninga. Če že kaj zadene na treningu, je to soigralec,« se je pošalil Yao Ming, ki ga je Mutombo prav tako poškodoval s svojim komolcem.

Bil je eden izmed najbolj prijaznih ljudi, ki sem jih srečal v življenju. Imel je veliko srce. Nikoli ne bomo mogli oceniti učinka, ki ga je imela njegova finančna pomoč. O tem ni nikoli govoril naglas.

Michael Finley, nekdanji košarkar

Gradil je šole in bolnico

Bil je znan kot velik humanitarec. Imel je svojo fundacijo, s katero je želel izboljšati življenjske razmere v domačem Kongu. Tudi zaradi dobrih del je leta 2006 dobil ameriško državljanstvo. »Ponosni smo, da lahko tega sina iz Konga proglasimo za ameriškega državljana,« je dejal predsednik George W. Bush, Mutombo pa mu je odgovoril: »Moje srce je polno sreče. Nisem si predstavljal, da me bo predsednik počastil s tako izbranimi besedami.« V Kinšasi je gradil šole in bolnico, finančno je pomagal specialnim olimpijskim igram in bil ambasador iger, v Johannesburgu pa je zagotovil sredstva za gradnjo študentskega doma za sirotišnico. 15 milijonov dolarjev lastnega denarja je investiral v gradnjo bolnišnice Biamba Marie Mutombo, ki so jo poimenovali po njegovi pokojni mami. Njegova smrt je razžalostila mnoge. »Od vedno se je zavzemal za pomoč ljudem po vsem svetu,« je dejal nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, trener nogometnega kluba Bayern Vincent Company pa je dodal, da je bil legenda Konga. Da je bil humanitarec v svojem bistvu, mu je priznal tudi Adam Silver, komisar lige NBA: »Bilo mu je všeč, kako lahko s pomočjo športa pozitivno vpliva na skupnost.« Na vsak način je bil vzor vsem športnikom in je spremenil način, kako športniki razmišljajo o svojem vplivu izven igrišč. 

Priporočamo