Za kolesarji na 79. kolesarski dirki po Španiji je prvi pravi deževen dan. Po tem, ko so se v torek morali soočati s spolzkimi cesti le v zaključku vzpona do jezera Covadonge, je tokrat dež pretil od starta do cilja. To je povzročalo nekaj napetosti pri privržencih Primoža Rogliča, saj je kapetan ekipe Red Bull-Bora-Hansgrohe na poti od Arnuera do Santanderja moral premagati tudi dva zahtevna spusta na spolzkih cestah sredi etape.

»Zagotovo bo treba ostati v stiku z Enricom Masom in Richardom Carapazom, saj sta odlična.«

Primož Roglič

 

Roglič je vseskozi na preži

Zasavec tokrat na poti do cilja ni imel težav in je etapo zaključil brez večjih težav v času glavnine in je zanesljivo zadržal drugo mesto v skupnem seštevku, kjer še vedno zaostaja zgolj pet sekund za Benom O'Connorjem, ki je danes zaključil z enakim časom kot slovenski šampion. »Taktike ne bomo nič spreminjali. Ves čas smo na preži, kje lahko vzamemo še nekaj časa,« si je tokrat pred ekipnim avtobusom čas za novinarje RTV Slo, ki so v Španiji, vzel Primož Roglič. »Zagotovo bo treba ostati v stiku z Enricom Masom in Richardom Carapazom, saj sta odlična,« se je dotaknil tudi konkurence, kjer presenetljivo ni izpostavil vodilnega O'Connorja.

Previdna glavnina je bila vseeno dovolj hitra, da je ujela napadalne kolesarje, ki so izkoristili razgiban začetek etape za nevaren pobeg, tako da se je še šestič letos etapa na španski pentlji zaključila s ciljnim sprintom. Zanesljivo in pričakovano je bil najboljši Kaden Groves, ki je prehitel Čeha Pavla Bittnerja in Belgijca Vita Braeta. »Težka etapa. Sprinterji nimamo veliko priložnost ob številnih gorskih etapah. Moja ekipa je imela odličen dan in je v zadnjih kilometrih ujela ubežnike. Premočen sem do kosti, dež je sprint naredil nekoliko nevaren, a sem izjemno vesel,« je bil razumljivo zadovoljen Kaden Groves, ki je po zmagi v drugi in 14. etapi sedaj prišel do svoje tretje zmage na španski pentlji.

Spodbudne novice za Wouta Van Aerta

Po uspešnosti se je 25-letni Avstralec izenačil z Woutom Van Aertom, ki je pred torkovim odstopom prav tako slavil na treh etapah. Iz tabora Visme-Lease a Bike so sporočili spodbudne novice, saj belgijski šampion ni utrpel nobenega zloma. »Gre le za hude bolečine in globoko rano v kolenu,« so sporočili iz tabora čebel ter dejali, da bo kolesar iz Antwerpa poškodbe celil v domači Belgiji. Zaradi posledic padca sta vprašljiva tudi njegva nastopa na evropskem in svetovnem prvenstvu, kjer bi bil nekdanji sotekmovalec Primoža Roglič v glavni vlogi favorita. »Vedno ko zmaga Avstralec, je lepo. Nov uspešen dan za nas. Po številnih dnevih naporov za našo ekipo nam je tokrat prav prišel dan počitka, na koncu pa še četrta zmaga za Avstralijo,« je bil z etapo zadovoljen tudi Ben O'Connor. Vodilni kolesar na dirki je ob Grovesu tudi dobil eno etapo. »Dež je naredil spuste zahtevne, a na koncu etapa ni bila preveč stresna. Že jutri bo veliko težje, a na koncu bi morali tudi v miru pripeljati etapo do cilja. Nato sledijo odločilni dnevi,« v prihodnost gleda kolesar v rdečem. 

Vuelta v številkah

17. etapa, Arnuero-Santander (141,5): 1. Groves (Avstral, Alpecin-Deceuninck) 3,32:14, 2. Bittner (Češ, Dsm firmenich PostNL), 3. Braet (Bel, Intermache-Wanty), 4. Miquel (Špa, Kern Pharma), 5. Strong (Avstral, Israel-Premier Tech), 35. Roglič (Slo, Red Bull-Bora-hansghrohe) vsi isti čas.

Skupni vrstni red (17/21): 1. O'Connor (Avstral, Decathlon AG2R) 68,41:14, 2. Roglič + 0:05, 3.Mas (Špa, Movistar) + 1:25, 4. Carapaz (Ekv, EF Education-EasyPost) + 1:46, 5. Landa (Špa, Soudal Quick-Step) + 2:18.

Priporočamo