Kot kaže mednarodna (UCI) lestvica najboljših kolesarjev sveta, že tri leta ni nobenega dvoma, kdo je številka ena na svetu. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je nesporni vladar, še posebno pa se je na vrhu lestvice utrdil letos, ko ima trenutno ob svojem imenu izpisanih rekordnih 11.740 točk, njegov prvi zasledovalec Remco Evenepoel (Souda Quick-Step) pa več kot polovico manj, 5677,6. Zaradi zgodovine kolesarstva je Tadej Pogačar že dobro navajen, da mora ob čestitkah za uspehe poslušati tudi namige o uporabi nedovoljenih poživil.

24 ​zmag ima v sezoni 2024 Tadej Pogačar, kar je njegova najuspešnejša sezona v karieri. Zmagal je na več kot tretjini vseh tekmovalnih dni v sezoni, saj ima do sedaj zabeleženih 57 startov v tem letu.

Pri Dnevniku smo bili kar malce presenečeni, ko po izjemni predstavi na svetovnem prvenstvu v Zürichu na novinarski konferenci, polni novinarjev, ki niso naklonjeni uspehom slovenskega kolesarstva, ni bilo tovrstnega vprašanja. Dobili smo občutek, da je svet enostavno sprejel, da mu ta trenutek ni para. Ni trajalo dolgo.

Obtožbe na račun kolesarskega čudežnega dečka so prišle iz Francije, kjer tudi najpogosteje govorijo o tej temi, a večinoma skozi špekulacije. Najnovejša bi morala Pogiju pomeniti le še eno v vrsti, a tokrat je ni mogel preslišati. Senco dvoma na sezono, v kateri je Tadej Pogačar zmagal na Giru, Touru in svetovnem prvenstvu, če omenimo le najbolj odmevne dirke, je vrgel direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme. »Glede na kolesarsko črno zgodovino so tovrstna vprašanja povsem legitimna,« je sprva v intervjuju za francoski La Dépêche du Midi 63-letnik, po izobrazbi tudi novinar, izrazil svoje mnenje o dopingu v kolesarstvu nasplošno.

Leta sem poslušal Hinaulta, kako je medijem razlagal, da je našel nov recept za treninge, da na kolesu zgolj uživa in ima vse boljše kolo. To je ravno to, kar sedaj govori Pogačar.

Christian Prudhomme, direktor dirke po Franciji

»Vse, kar vidim, je, da na cesti kaže zares impresivne predstave. Nimam odgovora. V športu obstajajo kontrole, a sami se borimo, da bi bili ASO (op. p.: organizator dirke po Franciji) pri njih neodvisen,« je konkretneje odgovarjal na namige o dopingu slovenskega šampiona. Za konec pogovora pa je izstrelil še najbolj strupeno puščico v smeri trenutno najboljšega kolesarja na svetu iz Klanca pri Komendi. Začel ga je primerjati s šampionoma Eddyem Merckxom in Bernardom Hinaultom, ki sta prav tako kot Pogi dobivala dirke od začetka do konce sezone. »Ponovno smo v časih, ko je nekdo najboljši od marca do novembra. To smo videli le v času Merckxa in Hinaulta. Leta sem poslušal Hinaulta, kako je medijem razlagal, da je našel nov recept za treninge, da na kolesu zgolj uživa in ima vse boljše kolo. To je ravno to, kar sedaj govori Pogačar,« je zaključil Francoz. Kot je znano, sta oba nekdanja kolesarska šampiona, ki ju omenja Prudhomme, dopinška grešnika. 

2RE0M69 Christian Prudhomme during the stage 21 of the Tour de, France.,. in Paris, France. Credit: Victor Joly/Alamy Live News

Christian Prudhomme se je po ovinkih spravil na slovenskega šampiona. Foto: Reuters

Priporočamo