Iz družine Eiffel so še sporočili, da so se o blokiranju napovedane spremembe že posvetovali tudi z odvetniki.

Pariška županja Anne Hidalgo namerava obdržati ogromne raznobarvne prstane, ki so bili pritrjeni na železno lady za pariške olimpijske igre vsaj do leta 2028, ko bodo naslednje igre v Los Angelesu.

Toda potomci oblikovalca stolpa trdijo, da je olimpijski simbol »barvit, velik, postavljen na glavni aveniji pristopa k stolpu in ustvarja močno neravnovesje« v njegovi obliki ter »bistveno spreminja zelo čiste oblike spomenika«.

Ohranjanje olimpijskih krogov na stolpu bi bilo po njihovem v nasprotju z »nevtralnostjo in s pomenom, ki ga je z leti pridobil Eifflov stolp, ki je postal simbol mesta Pariz in celo vse Francije po svetu,« je njihovo družinsko združenje AGDE dejalo v izjavi za javnost.

Družina zato predlaga, da bi krogi na stolpu ostali le do »konca leta 2024, ki pomeni konec olimpijskega leta«.

Sicer je 330-metrski Eifflov stolp, ki so ga dokončali leta 1889 za pariško univerzalno razstavo in je prvotno nameraval stati le 20 let, v lasti mesta Pariz.

Glede na spletno stran je to najbolj obiskan spomenik na svetu, ki vsako leto privabi približno sedem milijonov ljudi - približno tri četrtine jih je iz tujine.

Priporočamo