V naslednji spletni oddaji Zdravnik ob 18h bomo na glas spregovorili o osteoporozi, ki jo pogosto imenujemo »tiha bolezen,« ker se je številni bolniki zavedajo šele na travmatološkem oddelku, kjer pristanejo zaradi osteoporoznega zloma.

Naš tokratni gost, endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana, bo pojasnil, koliko ljudi v Sloveniji ima osteoporozo in koliko jih tega sploh ne ve. »Pravo breme osteoporoze so pravzaprav posledice zlomov, ki jih povzroči,« poudarja prof. dr. Kocjan. Vpliv osteoporoznih zlomov na celotno družbo po njegovih besedah merimo v desetinah milijonov evrov.

Endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana bo pojasnil, zakaj so posledice osteoporoznih zlomov tako tragične. (Foto: Miran Juršič)

Endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana bo pojasnil, zakaj so posledice osteoporoznih zlomov tako tragične. (Foto: Miran Juršič)

V oddaji bomo poudarili pomen zgodnjega odkrivanje bolnikov, pri katerih obstaja visoko tveganje za osteoporozne zlome. Moderatorka oddaje Vanja Badovinac bo gosta vprašala, ali osteoporozo v Sloveniji dovolj sistematično odkrivamo in ali so v Sloveniji dostopne sodobne terapije za njeno obvladovanje. Tokratni gost spletne oddaje Zdravnik ob 18h opozarja tudi na pomen sekundarne preventive, to je preprečevanje ponovnega osteoporoznega zloma. »Za paciente, ki so tak zlom že doživeli, namreč zagotovo vemo, da imajo osteoporozo,« je dejal.

Ključna odgovornost za zdravje naših kosti pa je naša, zato bomo endokrinologa vprašali, kaj lahko vsakdo od nas stori za boljše zdravje svojih kosti. Gostu bomo z veseljem zastavili tudi vaša vprašanja – sprejemamo jih na elektronskem naslovu zdravnikob18h@dnevnik.si.

Vabljeni k spremljanju spletne oddaje Zdravnik ob 18h v sredo, 23. 10. 2024, seveda ob 18h!
 

Podpornik oddaje:

Posnetke dosedanjih oddaj si lahko ogledate na spletni strani https://www.zdravnikob18h.si/.
Nevrolog izr. prof. dr. Damjan Osredkar je govoril o novem upanju za bolnike s številnimi redkimi boleznimi.
S specialistko ginekologije in porodništva Tinkaro Srnovršnik smo odpirali teme o varni spolnosti, ustreznih oblikah kontracepcije in dostopnosti ginekologov.
Urolog doc. dr. Simon Hawlina je poudaril pomen zgodnjega odkrivanje raka prostate.
Mag. farmacije Matija Centrih iz Lekarne Dobrova nam je svetoval, kaj spakirati v potovalno lekarno.
S hematologinjo prim. Natašo Fikfak in ministrico Tanjo Fajon smo govorili o pomenu zaupanja in sodelovanja med zdravnikom in bolnikom, z oftalmologinjo izr. prof. dr. Natašo Vidovič Valentinčič iz Očesne klinike UKC Ljubljana pa o zdravju naših oči.

 

Avtorica članka: Sergeja Širca

Priporočamo